Lever al je oude textiel in

Nederland Wonen & leven , Hergebruik & afval

Over dit project

Glas gooi je in de glasbak. Maar wist je dat je met textiel hergebruiken maar liefst tien keer zoveel CO2-uitstoot bespaart? Jammer genoeg wordt bijna tweederde van het oud textiel weggegooid. Erg zonde, want het is een belangrijke grondstof voor nieuwe producten. Gooi het dus niet in je vuilcontainer!

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

288 nudgers
1 organisatie

Bijna alle textiel mag in de inzamelingscontainer - ook als het versleten of kapot is. Kleding, handdoeken, lakens, gordijnen, knuffels en schoenen gooi je in de container, verpakt in dichte plastic zakken. Alleen sterk vervuilde (bv verf- of olievlekken) of natte kleding mag er niet in. 

Staat er geen container van o.a. Sympany of ReShare (Leger des Heils) in jouw buurt? Ook bij het afvalinzamelbedrijf van je gemeente kun je je textiel inleveren. Charitatieve organisaties houden overigens in veel gemeenten nog steeds een paar keer per jaar de aloude huis-aan-huis-inzamelingsacties.

Draagbare kleding

In sorteercentra wordt draagbare kleding apart gehouden en verkocht naar ontwikkelingslanden, Oost-Europa of bijvoorbeeld gedoneerd aan de voedselbank. Wil je zeker weten dat iemand anders jouw kleding opnieuw kan dragen, dan kun je het natuurlijk ook naar een lokaal goed doel brengen - zoals de kerk, de kringloopwinkel of de Kledingbank. 

En matrassen, kussens en dekbedden?

Kussens en dekbedden mogen vaak gewoon in de textielbak. Matrassen worden tegenwoordig steeds vaker gerecyled. Jaarlijks worden ongeveer 1,6 tot 1,8 miljoen matrassen afgedankt in Nederland. Een stapel van ongeveer duizend Eiffeltorens op elkaar. De afgelopen twee jaar heeft de recycling hiervan een enorme vlucht genomen. In 2018 belandde twee derde van al die matrassen nog in de verbrandingsovens, met een enorme CO2-uitstoot tot gevolg. Slechts een derde werd gerecycled tot bijvoorbeeld judomatten, isolatiemateriaal en ondertapijt. Dat is in hoog tempo veranderd. De twee matrasrecyclingbedrijven in Nederland, RetourMatras en Matras Recycling Europe (MRE), recyclen nu ongeveer driekwart van alle afgedankte matrassen. Daarmee is Nederland wereldwijd koploper in matrasrecycling. Gemeenten kunnen nu gebruikte en ingeleverde matrassen op een duurzame manier laten verwerken door RetourMatras en MRE. Neem contact op met je gemeente waar je jouw matras kan aanbieden. Dit kan bijvoorbeeld bij de milieustraat zijn of bij het grofvuil. De enige voorwaarde voor het recyclingproces is dat de matrassen droog zijn.

Andere vormen van inzameling

Vanuit de textielindustrie is er veel vraag naar oud textiel. De circulaire economie is daar inmiddels een belangrijk speerpunt. Daarom ontstaan nu ook allerlei andere vormen van inzameling. 

 • Verschillende grote winkelketens (o.a. C&A, H&M, FootLocker) werken met het statiegeldmodel: als je kleding inlevert, krijg je korting op je volgende aankoop. 
 • Je kunt ook kiezen voor inzameling via Packmee: je geeft textiel, brillen en hoorapparaten simpel mee aan de pakketpostbezorger of je geeft het af op het postkantoor.

Inzameling staat onder druk

Gemeenten rekenen steeds hogere tarieven voor de standplaatsen van containers. Charitatieve en commerciële inzamelaars, toch al in zware concurrentie, moeten daarbij tegen elkaar opbieden. De opbrengst voor goede doelen gaat hierdoor omlaag. Inzamelaars zoeken daarom naar nieuwe wegen, bijvoorbeeld via winkelketens.

Wat gebeurt er met de textielvezels?

De textielvezels krijgen een nieuw leven in onder meer nieuwe garens, meubels en isolatiemateriaal. Maar wist je dat er ook plaatsnaamborden van worden gemaakt? Innovatiecentrum Texperium brengt sorteerders en hergebruikers samen en ontwikkelt nieuwe producten, bijvoorbeeld van 90.000 kilo afgedankte KLM-uniformen.

 

 

 

Feiten en cijfers

 • Jaarlijks wordt in Nederland 75 miljoen kilo textiel ingezameld. Ongeveer 135 miljoen kilo verdwijnt bij het restafval.
 • Zeker 65% van de weggegooide textiel kan prima gerecycled worden. Slechts 8% van het textiel is echt niet te recyclen.
 • Van alle afvalstromen levert de recycling van textiel de meeste CO2-besparing op. 1 kilo glas is goed voor 323 gram minder CO2-uitstoot, 1 kilo textiel voor 3.432 gram minder CO2-uitstoot. 
 • Als niemand meer textiel zou weggooien, zouden we 425 miljoen kilo CO2 minder uitstoten - dat is te vergelijken met 2.250 miljoen autokilometers.  
 • Hergebruik van textiel zorgt voor een enorme waterbesparing. De productie van 1 kilo katoen kost 10.000 liter water. Ons waterverbruik zit voor 95% in de producten die we kopen.
 • Een broek van gerecyclede katoen is veel duurzamer dan een broek van nieuwe biologische katoen.
 • Lees in dit artikel van Milieu Centraal meer over de impact van kleding.
 • Je kunt de duurzaamheid van kledingmerken checken via de app Good On You.

Bronnen: Textielrecycling, Sympany

Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!

 

 • Nudge 18 mei 2016 11:44

  <p>Hoe zit het nu precies met het recyclen van matrassen? We vroegen het aan Van Gansewinkel. Gilbert de Raad vertelt: "Verschillende leveranciers nemen je oude matras mee als ze een nieuwe komen afleveren. Die worden onder meer door Van Gansewinkel ingezameld. De matrassen worden verwerkt door een specialistisch bedrijf dat de matrassen voor 95% recycleert. Met een metaaldetector worden in de fabriek eerst de matrassen met binnenvering gescheiden van de matrassen zonder metalen binnenvering. Vervolgens wordt de matras ingezaagd, waarna het textiel (de tijk) door een speciaal ontwikkelde pelrol kan worden verwijderd. Het textiel wordt apart gehouden, in balen geperst en hergebruikt in de textielindustrie. Het metaal wordt als aparte afvalstroom afgezet in de metaalindustrie. Wat dan nog overblijft is het schuim van de matras, dit kan latex of polyether zijn. Nadat de matras in stukken is gesneden, wordt het schuim geperst in balen van rond de 300 kilo. Het latex wordt als eindproduct gebruikt in bijvoorbeeld de meubelindustrie als opvulmateriaal en in sportmatten. Polyether (ook wel pu schuim genoemd) wordt onder ander verwerkt in ondertapijt en isolatieplaten."</p>

Jay Paans 22 oktober 2015

Alle links die naar (pagina's van) KICI of Humana zouden verwijzen, komen nu uit op sympany.nl

Joyce van den Goor 19 september 2016

Hoi! Ik maak zelf kleding (vooral van fleece) en daarbij heb ik natuurlijk veel knipresten. Dit is allemaal schoon textiel en ik vind het zo zonde om het weg te gooien. Is het mogelijk om dit ergens (in Zuid Limburg) in te leveren zodat het gerecycled kan worden? Ik heb echt een hele berg.


Bijdragen door organisaties

Packmee

Packmee is een moderne inzameldienst voor o.a. kleding en textiel. Kleding die je weg wilt doen stop je in een doos en geef je af wanneer de PostNL bezorger bij jou aan de deur komt. Packmee heeft kennis en expertise beschikbaar gesteld voor het project 'Lever al je oude textiel in'.