Bijenvoedselbank Zuidwending Veendam

Update 12 april: de voorraad is geheel uitverkocht!
Help mee de bestuivers van onze bloemen, planten en bomen aan extra voedsel te helpen. Met het zaaipakket zorg je dat er in je tuin of omgeving een bont bloemenmengsel beschikbaar komt voor de bijen. Samen gaan we op 22 april op zoveel mogelijk locaties bloemen zaaien! Zo laten we de wereld een beetje beter achter dan dat we haar hebben aangetroffen.

Ook kan je hier van alles zien over groendaken, regenwaterhergebruik of hoe ik mijn huis energieplus en gasloos heb gemaakt, zie de website via de link hieronder. Je kunt je daar nog aanmelden voor een rondleiding!

Wie doen er mee?

Paul
×
My Popup

    Aan dit initiatief zijn nog geen updates toegevoegd.

Meer over dit project

Haal zaden bij een Voedselbank voor Bijen | The Pollinators

Nederland Natuur & landbouw

Over dit project

Zaai op 22 april mee met The Pollinators! Haal vanaf 10 april biologisch bloemzaad af bij een van de Voedselbanken voor Bijen en fleur je eigen tuin of balkon op met bloemen vol bestuiversvoer.

Team

Laura Donkersloot

Pollinator E-mail Laura

Wie doen er mee?

753 nudgers

Initiatieven in jouw buurt

Bekijk meer
×
My Popup

Zaaien voor de bij: hard nodig!

Het gaat slecht met de bijen. Van de 359 soorten die in ons land leven staat 55% op de rode lijst, terwijl ze van levensbelang zijn voor een gezonde biodiversiteit. Ook ons eigen voedsel is voor een groot deel afhankelijk van bestuiving door insecten zoals bijen. Hoog tijd dus om onze kleine vrienden te helpen!

Een van de dingen die jij kunt doen, is bloemen zaaien die vol zitten met voedsel voor bijen. Biologische bloemen welteverstaan, want bestrijdingsmiddelen zijn ontzettend schadelijk - ook voor levensbelangrijke insecten.

22 april is Nationale Zaaidag voor de bij

Benieuwd wanneer je moet zaaien? Doe het op 22 april! Deze dag is de Nationale Zaaidag, die in het leven geroepen werd door de Bijenstichting en imker Pim Lemmers. De afgelopen jaren gingen al duizenden mensen op 22 april naar buiten om te zaaien. Dat levert een heleboel voedselrijke bloemen op, én het creëert buzzz waardoor steeds meer mensen weten dat we beter met onze bijen om moeten gaan.

Voedselbank voor Bijen: een afhaalpunt voor zaden in jouw buurt

Met ons platform The Pollinators organiseren we in aanloop naar de Nationale Zaaidag een grote zaad-uitdeel-actie. Er zijn ruim 500 Voedselbanken voor Bijen verdeeld over heel Nederland. Zij voorzien jou van biologische zaden, zodat ook jij kunt zaaien op 22 april. Zo help je direct mee aan een hoop extra voedsel voor bijen. Bekijk de kaart op deze pagina en vind de Voedselbank voor Bijen in jouw buurt!

Iedere Voedselbank voor Bijen heeft 25 zakjes zaad vanaf 10 april. Een zakje is goed voor 4m2 biologische bloemen. Deze actie is gericht op mensen die willen zaaien in hun tuin of op hun balkon, en willen aan zoveel mogelijk mensen zaad uitdelen. We kunnen dus geen grote hoeveelheden aan één persoon geven. Het is niet meer mogelijk om je aan te melden als Voedselbank voor Bijen, want we zitten met 500 voedselbanken helemaal vol!

Meedoen als bedrijf? Bekijk op de campagnewebsite hoe je officieel partner wordt.

Meer zaad nodig? Kijk in de webshop!

Heb je meer zaden nodig om te zaaien of uit te delen? In onze webshop verkopen we pakketjes van 10, 25 en 50 zaadzakjes. Met de opbrengst zetten wij ons het hele jaar in voor onze bestuivende vrienden, én we doneren 10% van iedere verkoop aan de Bijenstichting.

Let op: de zaden in de webshop zijn tijdelijk uitverkocht. Je kunt ze wel bestellen, maar ontvangt de zaden pas na 22 april. 

Naar de webshop

Doneer voor de bij

Help mee met een bijdrage! The Pollinators gebruiken jouw donatie om biologisch zaad door heel Nederland te verspreiden. Dat levert een hoop kleurrijke bloemen op, vol voeding voor bijen en andere bestuivers. Alvast bedankt!

Doneer bijvoorbeeld:

€13,90

of

Een bedrag naar keuze

Wie zijn The Pollinators?

The Pollinators is een groeiende community van burgers en bedrijven die bestuivers en biodiversiteit belangrijk vinden. Door directe actie en campagnes leveren ze een positieve bijdrage aan het welzijn van onze bestuivende vrienden. Opgericht in 2016 door The Tipping Point en Nudge met de hulp van 'founding partner' de Bijenkorf hebben ze inmiddels een community van bijna 10.000 mensen en hebben ze succesvolle activiteiten zoals de Voedselbanken voor Bijen, de grote Bloembollenplant-tour en het Tree Fest op poten gezet. Ook zetten hun ambassadeurs (o.a Waldemar Torenstra, Egbert-Jan Weeber, Tatum Dagelet, Hannah Hoekstra, Eva van de Wijdeven) zich actief in.

Vorig jaar zoefden The Pollinators op Nationale Zaaidag rond in elektrische BMW i3'tjes om verschillende zaai-acties te bezoeken. Bekijk de video:

 

Partners van Voedselbanken voor Bijen

Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Zaaicoalitie: ABN AMRO, Arcadis, de Bijenkorf, Bijenstichting, Biocanna, BMWi, Bonte Bij, Branchevereniging VHG, BBROOD, Capgemini, Conclusion, De Groene Afslag, De Traay Bee honest cosmetics, Diamond Point, Dr. Bronner's, Drukkerij de Bij, Ecodrukkers, Eneco, Eosta, Epicenter, Erasmus Universiteit Rotterdam, Evides Waterbedrijf, gemeente Leiden, Giesbers, Grant Thornton, Greenchoice, Groenprint, Humanagement, Instock, Interface, Jack Bean, JCDecaux, Joolz, Kiesjefolders, Kombisol, Krinkels, Meewind, Moonen Packaging, Natuurmonumenten, Ondernemersvereniging Tuinen van West, Paper on the Rocks, PGGM, Promozaad, Puur in Beeld, PWN, Ricola, Spaarnelanden, Squarewise, Stadstuinieren, Streefkerk, Synchroon, Tauw, Tolhuistuin, Triodos Foundation, UM Studios, Wijzonol, WE Fashion, Windesheim en 2Samen.

We zijn nog op zoek naar meer partners die de bij willen helpen. Doe je mee met jouw organisatie?

 

Meer info over partner worden

Willem Koster 17 april 2019

Vorig jaar hier in de buurt wat zaad gehaald. Ik zie dat dat afhaalpunt niet meer bestaat... best jammer. Gelukkig heb ik nog genoeg over en heb er vorige week zelfs tijdens mijn hondenuitlaathondje op alle kale plukjes grond die ik kon vinden wat achter gelaten. Nu maar hopen dat er wat van aanslaat (want niet doorgeharkt, dus niet echt optimaal, maar ik ben benieuwd)

Marijke van Teunenbroek 18 april 2019

Zijn er in Zwolle nog bij 1 van de 4 punten zaden op te halen? Ik hoop van wel. Grtjs. Marijke