Zoemzoemzaad

Zaai met me mee! Kom gezellig langs en haal een zakje zaad op voor de bij, vlinder en uiteindelijk jezelf. Stuur me een berichtje als je zaad op wil komen halen! :-)

Jill Noteboom

Trainee via Fair Future Generators https://www.instagram.com/jillnoteboom/

Wie doen er mee?

Monique
×
My Popup

    Aan dit initiatief zijn nog geen updates toegevoegd.

Meer over dit project

Haal zaden bij een Voedselbank voor Bijen | The Pollinators

Nederland Natuur & landbouw

Over dit project

Zaai op 22 april mee met The Pollinators! Haal vanaf 15 april biologisch bloemzaad af bij een van de Voedselbanken voor Bijen en fleur je eigen tuin of balkon op met bloemen vol bestuiversvoer.

Team

Inga van Lunen

Pollinator

Wie doen er mee?

1057 nudgers

Initiatieven in jouw buurt

Bekijk meer
×
My Popup

Ondanks de verscherpte maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, gaat de zaaicampagne vooralsnog door. We blijven het nieuws in de gaten houden zodat we onze campagne daarop aan kunnen passen.

Zaaien voor de bij: hard nodig!

Het gaat slecht met de bijen. Van de 359 soorten die in ons land leven staat 55% op de rode lijst, terwijl ze van levensbelang zijn voor een gezonde biodiversiteit. Ook ons eigen voedsel is voor een groot deel afhankelijk van bestuiving door insecten zoals bijen. Hoog tijd dus om onze kleine vrienden te helpen!

Een van de dingen die jij kunt doen, is bloemen zaaien die vol zitten met voedsel voor bijen. Biologische bloemen welteverstaan, want bestrijdingsmiddelen zijn ontzettend schadelijk - ook voor levensbelangrijke insecten.

22 april is Nationale Zaaidag voor de bij

Benieuwd wanneer je moet zaaien? Doe het op 22 april! Deze dag is de Nationale Zaaidag, die in het leven geroepen werd door de Bijenstichting en imker Pim Lemmers. De afgelopen jaren gingen al duizenden mensen op 22 april naar buiten om te zaaien. Dat levert een heleboel voedselrijke bloemen op, én het creëert buzzz waardoor steeds meer mensen weten dat we beter met onze bijen om moeten gaan.

Voedselbank voor Bijen: een afhaalpunt voor zaden in jouw buurt

Met ons platform The Pollinators organiseren we in aanloop naar de Nationale Zaaidag een grote zaad-uitdeel-actie. Er zijn ruim 1.000 Voedselbanken voor Bijen verdeeld over heel Nederland. Zij voorzien jou van biologische zaden, zodat ook jij kunt zaaien op 22 april. Zo help je direct mee aan een hoop extra voedsel voor bijen. Bekijk de kaart op deze pagina en vind de Voedselbank voor Bijen in jouw buurt!

Iedere Voedselbank voor Bijen heeft 30 zakjes zaad vanaf 10 april. Een zakje is goed voor 4m2 biologische bloemen. Deze actie is gericht op mensen die willen zaaien in hun tuin of op hun balkon, en willen aan zoveel mogelijk mensen zaad uitdelen. We kunnen dus geen grote hoeveelheden aan één persoon geven.

Meedoen als bedrijf? Bekijk op de campagnewebsite hoe je officieel partner wordt.

Meer zaad nodig? Kijk in de webshop!

Heb je meer zaden nodig om te zaaien of uit te delen? In onze webshop verkopen we pakketjes van 10, 25 en 50 zaadzakjes. Met de opbrengst zetten wij ons het hele jaar in voor onze bestuivende vrienden, én we doneren 10% van iedere verkoop aan de Bijenstichting.

Naar de webshop

Doneer voor de bij

Help mee met een bijdrage! The Pollinators gebruiken jouw donatie om biologisch zaad door heel Nederland te verspreiden. Dat levert een hoop kleurrijke bloemen op, vol voeding voor bijen en andere bestuivers. Alvast bedankt!

Doneer een bedrag

Wie zijn The Pollinators?

The Pollinators is een groeiende community van burgers en bedrijven die bestuivers en biodiversiteit belangrijk vinden. Door directe actie en campagnes leveren ze een positieve bijdrage aan het welzijn van onze bestuivende vrienden. Opgericht in 2016 door The Tipping Point en Nudge met de hulp van 'founding partner' de Bijenkorf hebben ze inmiddels een community van bijna 10.000 mensen en hebben ze succesvolle activiteiten zoals de Voedselbanken voor Bijen, de grote Bloembollenplant-tour en het Tree Fest op poten gezet. Ook zetten hun ambassadeurs (o.a Waldemar Torenstra, Egbert-Jan Weeber, Tatum Dagelet, Hannah Hoekstra, Eva van de Wijdeven) zich actief in.

In 2018 zoefden The Pollinators op Nationale Zaaidag rond in elektrische BMW i3'tjes om verschillende zaai-acties te bezoeken. Bekijk de video:

Partners van Voedselbanken voor Bijen

Deze actie wordt mede mogelijk gemaakt door de Nationale Zaaicoalitie: ABN AMRO, Alliander, A-Garden Groenspecialisten, Hoveniersbedrijf Andriessen, Amsterdam International Community School, Arcadis, Balkenende Tuin & Wonen, Bbrood, Beeld en Geluid, de Bijenkorf, Bijenstichting, Bloomon, BMWi, Conclusion, Country Farms, Diamond Point, Ernst Baas Hoveniers, Expert, Genoeg magazine, Gemeente Leiden, G&W Gezondheidswinkel, Green2live, Groenprint, Guerrilla Gardeners, Holsto, Hoveniersbedrijf Han Janssen, Heijmans, Kombisol, Krinkels, Lush Fresh Handmade Cosmetics, Martien van Dam, De Middelpas, Moonen Packaging, M van der Spek, Nudge BV, Ondernemersvereniging Tuinen van West, Pukka Herbs, PWN, Van Raaijen Hoveniers, Gebroeders Rijneveld, RV Groen, Schepers Groen, Schuurman Groep, de Smaakspecialist, Spaarnelanden NV, Stichting Steenbreek, Synchroon, Stichting The Tipping Point, Tom Korbee Hoveniers, Tuinmanieren, The Turn Club, Triodos Foundation, Tuinpracht Nijhuis, UM Studio, Uit Den Boogaard Hoveniers, VHG Branchevereniging, Vitaminstore, Vroegop Hoveniers, Waterschap de Dommel, WE Fashion en Wijzonol.

We zijn nog op zoek naar meer partners die de bij willen helpen. Doe je mee met jouw organisatie?

Meer info over partner worden