Ga warm de winter in

Nederland Wonen & leven , Energie

Over dit project

Of je er nu blij mee bent of niet, het is alweer behoorlijk fris buiten. De koude maanden tikken altijd flink aan op je energierekening. Dus: altijd goed om te kijken of je kunt besparen - gunstig voor het milieu én voor je portemonnee! We zetten wat winterse bespaartips voor je op een rij.

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

82 nudgers
1 organisatie

Verwarming en verlichting - daarmee heb je het grootste deel van je energierekening te pakken. Met een aantal simpele maatregelen en bewuste keuzes kun je al flink op je verbruik besparen.

Ga bewust om met de verwarming

Vooral in de winter draait je verwarming overuren. Besparen is dus al snel de moeite waard. En dat kan al met een paar hele simpele maatregelen. Verwarm alleen de ruimtes waar mensen aanwezig zijn, houdt de tussendeuren zoveel mogelijk gesloten en trek eerst een dikke trui aan voordat je de kachel hoger zet. Wist je dat je 6% energie bespaart bij elke graad die je de thermostaat lager zet? Maak van elke dag een Warme Truiendag!

Dicht naden en kieren

Heb je het snel koud in huis? Vaak is het geen kwestie van een te lage temperatuur, maar van tocht en vocht. Tocht is een echte chill factor. Check je huis op kieren en dicht ze af met tochtstrips, kit of schuim. Het is een eenvoudige en goedkope manier om energie te besparen. De kosten voor strips en kit verdien je vaak al in één winter terug. Lees meer bij MilieuCentraal en PraktischDuurzaam.

Ventileer je huis slim

Zorg voor een voortdurende aanvoer van frisse lucht. Het klinkt tegenstrijdig, maar is toch een goed advies. Door te ventileren, voer je vocht af. En droge lucht warmt sneller op. Het is dus vooral belangrijk om goed te ventileren rondom koken, douchen en slapen. De lucht binnenshuis raakt snel vervuild door onze aanwezigheid. We ademen, koken, roken, maken schoon en stoken geisers, haarden en kaarsen. 

Goed luchten met de ramen wijd open helpt vaak maar een half uurtje. In maar liefst 80% van de huizen vind je binnenshuis een ongezonde concentratie huisstofmijt. En in 20% van de huizen is sprake van schimmelvorming. Is jouw woning goed geïsoleerd en zijn kieren en naden goed afgedicht? Dan is het des te belangrijker om goed te ventileren! Lees er meer over bij Milieucentraal.

 

Benut je gordijnen

Gordijnen zijn multifunctioneel. Ze zorgen niet alleen voor verduistering, privacy en decoratie, maar ook voor energiebesparing. Door ‘s avonds en ‘s nachts je gordijnen of rolluiken dicht te doen, ontsnapt er minder warmte via de ramen. Let er wel op dat de gordijnen niet voor de radiator hangen. Dan verlies je juist warmte. En denk ook eens aan zo'n ouderwetse gordijnkoof!

Gebruik de zon

Hoewel de zon zich in de winter wat minder laat zien, kan deze je huis wel flink opwarmen. Laat daarom overdag juist de gordijnen en rolluiken open, zodat de zonnestralen de temperatuur in je huis op een duurzame manier kunnen verhogen.

Kies zuinige verlichting

Met de korte en donkere winterdagen gebruiken we onze verlichting intensief. Gemiddeld gaat ongeveer 15% van ons jaarlijkse energieverbruik naar verlichting. Duurzame verlichting loont dus. Het is de moeite waard om de gloei- en halogeenlampen de deur uit te doen en te kiezen voor led-lampen. De aanschafprijs is wel een stuk hoger, maar led-lampen zorgen door hun lage energieverbruik én hun lange levensduur uiteindelijk voor een forse besparing.

... ook in de kerstboom

Voor veel mensen het leukste onderdeel van de winter: de kerst. Bij kerst hoort natuurlijk versiering. Hoewel kerstverlichting erg sfeervol is, vreet het ook energie. Kies daarom energiezuinige kerstverlichting en schakel hem uit als je niet thuis bent of in bed ligt.

 

Monteer een deurdranger

Word jij ook moe van het commando 'deur dicht' omdat je gezin elke herfst moet omschakelen? Monteer simpelweg een deurdranger op de meest gebruikte deuren in huis. Je hebt ze in allerlei soorten en maten.

Isoleer leidingen

Heb je cv- of warmwaterleidingen die langs onverwarmde ruimtes of via de kruipruimte lopen? Isoleer ze met kant-en-klare isolatiebuizen die je zo om je leiding schuift. De kosten heb je zo terugverdiend.

Onderhoud de verwarmingsketel

Laat je cv-ketel voor de winter nog een keer schoonmaken en controleren. Een specialist kan kijken of je ketel goed staat afgesteld. Zo ga je energieverspilling tegen. Daarnaast gaat een goed onderhouden ketel langer mee.

En verder..

Grote stappen

Met deze tips kun je je energieverbruik op een eenvoudige manier naar beneden brengen. Volgende stappen zijn het isoleren van vloer, spouwmuren en dak. Energie die je niet verbruikt, hoef je immers ook niet op te wekken. Als je helemaal van je energierekening af wilt, meld je dan aan bij het project Stroomversnelling. Hierin werkt de bouwsector aan grootschalige energieneutrale renovatie van bestaande huizen

En.. vergeet daarnaast niet om te genieten van het meest sfeervolle seizoen van het jaar. Een duurzame winter toegewenst!


Ken jij nog een site met handige informatie over dit onderwerp? Heb je nuttige aanvullingen, goede ervaringen, kritische opmerkingen, vragen of suggesties? We lezen graag jouw bijdrage aan de discussie!


(Input voor dit project werd geleverd door Danielle Weber van Isolatie weetjes)

 

  • Nudge 2 december 2014 10:03

    <p>Op 6 februari 2015 is het weer Greenchoice Warme Truiendag - de nationale energiebesparingsactie van Het Klimaatverbond &amp; Greenchoice. Zet de verwarming lager, trek een warme trui aan en bespaar op comfortabele wijze 6% energie per graad en dus 6% CO2.</p>


Bijdragen door organisaties

Greenchoice

Als voortrekker op het gebied van duurzame energielevering in Nederland is Greenchoice initiator van de Greenchoice Warme Truiendag. Ze zijn tevens founding partner van Nudge en leveren op meerdere vlakken een bijdrage.