Doe mee met de Greenchoice Warmetruiendag!

Nederland Wonen & leven , Energie

Over dit project

Vrijdag 10 februari is alweer de elfde editie van de Greenchoice Warmetruiendag. Het idee achter deze jaarlijkse energiebesparingsactie is simpel: trek een warme trui aan en zet de verwarming lager. Zo bespaar je 6% energie per graad en dus 6% CO2-uitstoot. De trui staat op deze dag symbool voor wat we samen zélf kunnen doen om de uitstoot van broeikasgassen te verminderen.

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

49 nudgers
2 organisaties

 

Doe ook mee, thuis of op je werk

Je kunt in het kader van deze klimaatdag meer doen dan een warme trui aantrekken. Meld je om te beginnen aan op de website. Hier vind je allerlei suggesties voor energiezuinige acties thuis of op je werk. Je kan bijvoorbeeld tijdelijk de verwarming een paar graden lager zetten, maar ook de hele thermostaat zuiniger instellen. Heb je een lievelingstrui én vind je warmetruiendag een goed idee? Deel het verhaal over je lievelingstrui op social media met #warmetruiendag

Feiten en cijfers

  • Ongeveer 80% van alle gasverbruik gaat naar verwarming, en ongeveer 20% naar warm water.
  • De verwarming lager zetten bespaart per graad 6% aan energie en CO2-uitstoot.
  • 43% van de Nederlanders weet niet hoeveel gas ze gebruiken
  • De verwarming 's nachts op 15 graden zetten bespaart gemiddeld 125m3 gas, en nog eens 25m3 extra als dit een uur voor het slapen al gebeurt.
  • Warme Truiendag is een initiatief van Het Klimaatverbond en Greenchoice om iedereen jaarlijks te herinneren aan de Kyoto-overeenkomst.


Dossier Warme Truiendag

Waarom deze dag?

In 1997 werd in het Kyoto protocol afgesproken om de uitstoot van broeikasgassen flink te verminderen. Om iedereen jaarlijks aan deze afspraken te herinneren, nam het Klimaatverbond het initiatief om rond deze datum een Warme Truiendag te houden. 

Belgisch initiatief

In 2005 organiseerde de Vlaamse overheid voor het eerst een Dikke Truiendag. Daardoor geïnspireerd organiseerde het Klimaatverbond in 2007 de eerste Warme Truiendag in Nederland en riep scholen, gemeenten en provincies op om mee te doen. Vanaf 2008 zijn in Nederland en België de doelgroepen verbreed: iedereen, op school, op het werk en thuis kan deelnemen aan de Warme/ Dikke Truiendag. Vanaf 2013 organiseren Greenchoice en het Klimaatverbond deze nationale energiebesparingsactie samen met als motto 'de groenste energie is de energie die je niet gebruikt!'

Besparen in huis

In Nederlandse huishoudens gebruikt de verwarming maar liefst 30% van alle energie. Volgens Milieucentraal is hier zo'n 25 tot 30% op te besparen met zuinige verwarmingsketels, dubbel glas en gevel-, dak- en vloerisolatie.

Je kunt de Warme Truiendag volgen op Twitter en Facebook.

Ricardo Beckers 7 april 2017

En wie is de gelukkige winnaar van de trui?

Jan Zuilhof 11 april 2017

Hi Ricardo,

De trui is gewonnen door nudger Lonneke. Ze was er erg blij mee!


Bijdragen door organisaties

Loop.a life

Loop.alife heeft een van haar geupcyclede wollen truien beschikbaar gesteld om te verloten onder de deelnemers.

Greenchoice

Greenchoice organiseert samen met Klimaatverbond Nederland de Warmetruiendag, dé dag waarop Nederland massaal de thermostaat een graadje lager zet en een trui aantrekt.