Was op Maat Challenge

Zuid Holland Wonen & leven , Water

Over dit project

Goed nieuws! Vanaf augustus levert drinkwaterbedrijf Oasen in haar hele voorzieningsgebied boven rivier de Lek (van Krimpen aan den IJssel tot Roelofarendsveen) zacht water: het ideale moment om de Was op Maat Challenge te starten! Want met zacht water heb je minder zeep nodig om je was net zo schoon te krijgen. Doe je mee aan de online challenge? Dan leer jij je wasmiddel op maat te doseren. Zo gebruik je nooit te veel. Dat is makkelijk besparen, goed voor je kleding én beter voor het milieu. Schrijf je hieronder in en maak kans op mooie prijzen. De hoofdprijs is een zelfdoserende wasmachine! [De Was op Maat Challenge is inmiddels afgelopen, je kunt dan ook niet meer meedoen aan de Challenge.]

Team

Yvonne Meijer

Contactpersoon Nudge

Anonymous

Contactpersoon Oasen

Liz Moen

Contactpersoon Nudge

Wie doen er mee?

1728 nudgers
4 organisaties

Zacht water van Krimpen aan den IJssel tot Roelofarendsveen

De wens van de klanten in het gebied boven de Lek waar drinkwaterbedrijf Oasen water levert gaat in vervulling! Want vanaf augustus 2017 levert ook het zuiveringsstation Krimpen aan de Lek - met een hardheid van 7,8 dH - officieel zacht water. Op deze kaart zie je precies in welke gemeenten zacht water wordt geleverd. Dus woon je in een van deze gemeenten én ontvang je water van Oasen, dan komt er nu zacht water uit je kraan!

Minder hard water = minder wasmiddel

Bij een lagere waterhardheid zit er minder kalk en magnesium in het drinkwater en dat heeft flink wat voordelen. Je hebt minder last van kalkaanslag en daardoor hoef je minder te poetsen. Ook zorgt het voor een lager energieverbruik en een langere levensduur van je huishoudelijke apparaten. Verder verbetert zacht water de werking van zeep. Je hebt dus minder wasmiddel nodig om je was net zo schoon te krijgen! Zacht water is dus goed voor je portemonnee, je kleding en het milieu!

Doseer jij je wasmiddel bewust?

Wasmiddelen worden steeds geconcentreerder. Je hebt vaak veel minder nodig dan je denkt. En met zachter water kun je nóg zuiniger doseren: gemiddeld ruim 30% minder. Dat lijkt misschien niet veel, maar als je gemiddeld driemaal per week wast, dan tikt dat behoorlijk aan. Bovendien is de besparing meestal groter. Slechts een kwart van de mensen is bewust bezig met de hoeveelheid wasmiddel die men per was gebruikt. Hoe maken we iedereen bewust van het verschil dat ze kunnen maken? Daar hebben we jouw hulp bij nodig!

Miljoenen kilo’s minder

Als alle huishoudens waar Oasen boven de Lek drinkwater levert hun wasmiddel op maat doseren, verdwijnt er jaarlijks bijna 1,7 miljoen kilo minder in het rioolwater. Om een beeld te geven: dat zijn ruim twee zwembaden vol wasmiddel! Minder wasmiddel in het afvalwater, dat betekent ook dat het water minder intensief gezuiverd hoeft te worden. Dat scheelt energie: er hoeft minder zuurstof toegevoegd te worden om de wasactieve stoffen af te breken en er is minder slib dat gedroogd hoeft te worden. Hierdoor verbetert de kwaliteit van het oppervlaktewater. Win-win dus!

Met je 'Wasmaatje' altijd de juiste dosering

Zoek je de juiste dosering voor jouw was nu het water minder hard is? Kijk dan naar het wasvoorschrift op de verpakking van je wasmiddel, bij het kopje ‘zacht water’. Om het je makkelijker te maken, is het Wasmaatje - een handig doseerhulpje - ontwikkeld. Het bekertje is kleiner dan andere wasbollen en heeft extra nauwkeurige maatstreepjes. Ook kan het Wasmaatje gewoon meedraaien met je was en is het te gebruiken voor waspoeder. Zo was je altijd precies op maat. Hoe eenvoudig is dat!?

Ontvang een gratis Wasmaatje

Van 22 september t/m 16 oktober zijn er 14.000 Wasmaatjes uitgedeeld. Heb jij je Wasmaatje nog niet kunnen bemachtigen? Dan hebben we goed nieuws voor je! Bij de volgende uitdeelpunten is het Wasmaatje nog verkrijgbaar (zolang de voorraad strekt).

Kijk voor het adres en de openingstijden op de website van het uitdeelpunt.​

Oasen zet de eerste stap, de volgende stap is aan jou!

Oasen heeft in de loop der jaren geïnvesteerd in zacht water. De volgende stap is aan jou. Als je nu minder wasmiddel gaat gebruiken, wordt het zuiveren van water eenvoudiger. Zo werken we samen aan een schoner milieu!

Meer weten over zacht water en zuinig wassen? In de tab ‘Meer info’ lees je de antwoorden op de meest gestelde vragen.

Het Was op Maat concept is tot stand gekomen in samenwerking met PWN en HHNK. In 2016 werd de campagne uitgerold in Noord-Holland. 

Waterhardheid

Wat is zacht water?

Drinkwater heeft een bepaalde hardheid. Die hangt samen met de hoeveelheid kalk en magnesium in het drinkwater. Hoe minder kalk, hoe zachter het water. Beneden 8°DH noemen we water zacht en boven 18°DH hard. Te weinig kalk is ook niet goed: er geldt een wettelijke ondergrens van 5,6 graden DH.
Vanaf augustus 2017 krijgt iedereen in het verzorgingsgebied van Oasen boven de Lek - van Krimpen aan de IJssel tot Roelofarendsveen - zacht water (dat is maximaal 8,0 graden DH).

Hoe wordt water zacht gemaakt?

Door de dosering van natronloog of kalkmelk kan Oasen precies bepalen hoeveel kalk uit het water wordt gekristalliseerd. De kalk slaat neer op zandkorrels en vormt zo ‘pellets’. De kalk-pellets worden uit het water gehaald en hergebruikt in de bouw. Je kunt door deze verandering geen kalk tekort oplopen. Natronloog en kalkmelk zijn verder niet schadelijk.
Een andere methode die Oasen toepast is membraanfiltratie. Via buizen met hele fijne filters wordt het kalk en magnesium dan vastgehouden. Door precies het juiste percentage van het water op die manier te zuiveren, is het mogelijk exact te bepalen hoe zacht het drinkwater wordt. Hierbij blijft een geconcentreerde waterstroom over die door de afvalwaterzuivering van het hoogheemraadschap gezuiverd wordt.

Wat zijn de voordelen van zacht water?

Je hebt minder last van kalkaanslag. Dat ontstaat als je water boven 60 graden verwarmt. Je merkt het dus vooral goed in je waterkoker. Ook blijft er minder kalk achter op je badkamertegels. En dat scheelt weer poetsen! Minder kalkaanslag zorgt ook dat het water in je boiler, vaatwasser en wasmachine sneller warm is. Dat scheelt energie en slijtage aan je apparaten. En je hoeft minder wasmiddel te gebruiken voor hetzelfde resultaat.

Waarom heb je bij zacht water ook minder wasmiddelen nodig?

Kalk vermindert de werking van zeep. Wasmiddel bestaat eigenlijk uit een aantal componenten. Het water wordt eerst zacht gemaakt. Daardoor kunnen de wasactieve stoffen beter bij het vuil komen. Het vuil wordt door de wasactieve stoffen opgelost en meegenomen in het spoelwater. Als het water al zacht is, is je wasmiddel dus sneller effectief.

Ik woon niet in het voorzieningsgebied van Oasen boven de Lek. Hoe weet ik hoe hard mijn water is?

De komende jaren doet Oasen er alles aan om iedereen in hun gebied zacht water te leveren. 

Zo is recent het zuiveringsstation in Krimpen aan de Lek geschikt gemaakt voor ontharding. 
Woon je buiten het gebied waar Oasen water levert? Elk waterbedrijf bepaalt zelf welke hardheid ze aan hun klanten leveren. Op de site van jouw waterbedrijf kun je de waterhardheid in jouw postcodegebied vinden. Weet je niet welk waterbedrijf je hebt? Dat kun je vinden op www.vewin.nl.

Minder wasmiddel

Hoeveel wasmiddel moet ik nu concreet gaan gebruiken?

Op elke verpakking van wasmiddel staat een geadviseerde dosering aangegeven. Die hangt af van de waterhardheid, de wastemperatuur en van de hoeveelheid en vervuiling van het wasgoed. Dus kijk op het etiket bij ‘zacht water’. Omdat wasmiddelen steeds geconcentreerder worden, heb je vaak minder nodig dan je denkt!

Heb ik dan ook minder shampoo, schoonmaakmiddel en wasverzachter nodig?

Ja, dit geldt voor alle zepen. In deze campagne focussen we op wasmiddel, omdat daar de grootste milieuwinst te behalen valt. 

Wat is de milieuwinst van minder wasmiddel gebruiken?

Die besparing is de moeite waard: als iedereen meedoet in het gebied boven de Lek waar Oasen drinkwater levert, dan besparen we samen ruim 1,7 miljoen kilo wasmiddel per jaar. Minder wasmiddel in het afvalwater zorgt bovendien op den duur voor een (forse) energiebesparing bij de waterzuivering. Een dubbele win-win dus!

Goed voor het milieu

Waarom is minder wasmiddel beter voor het milieu?

Als wasactieve stoffen worden geloosd op het oppervlaktewater, dan worden ze afgebroken door bacteriën. Die halen daarvoor zuurstof uit het water. Het zuurstoftekort zorgt dat alle leven in het water dood gaat. Daarom worden de wasactieve stoffen bij de afvalwaterzuivering afgebroken door zuurstof toe te voegen. De wateronthardende stoffen (zeolieten) in wasmiddelen worden niet afgebroken, maar als slib uit het water gehaald. Het toevoegen van zuurstof en het drogen van het slib kost veel energie. Gebruik daarom niet meer wasmiddel en wasverzachter dan op de verpakking staat aangegeven!

Welke stoffen vervuilen het water nog meer?

Naast wasmiddelen zorgen ook medicijnresten, afwasmiddelen, shampoos en chemische vloeistoffen voor vervuiling van het water. Ook verfresten en frituurvet zijn beruchte vervuilers. En last but not least, de toiletspoeling.

Hoe wordt het water gezuiverd?

Bij de waterzuivering worden met harkroosters eerst grote items uit het vervuilde water gehaald. Dit is allerlei afval dat niet in het riool thuishoort, maar er helaas nog steeds te veel in wordt aangetroffen. Daarna volgt een serie zuiveringsprocessen waardoor het water weer de vereiste kwaliteit heeft voordat het terugkomt in de sloten, kleine watertjes en het IJsselmeer.
Heb je nog meer vragen over waterzuivering? Kijk dan eens op de websites van het hoogheemraadschap van Rijnland en hoogheemraadschap Schieland en de Krimpenerwaard

Campagne Was op Maat

Waarom doen Oasen en Nudge deze campagne?

Oasen zorgt voor zacht drinkwater waardoor er minder wasmiddelen gebruikt hoeven te worden. Dit biedt grote milieuwinst. Die positieve impact kan Oasen echter niet zelf realiseren. Dat lukt alleen als voldoende consumenten (en bedrijven) hun gedrag aanpassen en hun wasmiddelen op maat gaan doseren.

 

  • Liz Moen 4 december 2017 15:18 Contactpersoon Nudge

    En de winnaar van de zelfdoserende Bosch wasmachine is...... Anneke van Oudheusden! Van harte gefeliciteerd. Alle deelnemers van de Was op Maat Challenge bedankt voor jullie deelname.

  • Liz Moen 29 september 2017 16:24 Contactpersoon Nudge

    Wasweetje! Als alle huishoudens in het verzorgingsgebied van Oasen boven de Lek hun wasmiddel op maat doseren besparen we jaarlijks bijna 1,7 miljoen kilo. Dat zijn ruim 2 zwembaden vol wasmiddel. Doe je ook mee?

  • Liz Moen 26 september 2017 16:36 Contactpersoon Nudge

    Op vrijdag 22 september deelden teams van medewerkers van Oasen en hoogheemraadschap van Rijnland bij acht PLUS supermarkten in de regio gratis Wasmaatjes uit. Dit handige doseerhulpje helpt je de juiste hoeveelheid wasmiddel af te meten. Heb je de Was op Maat-teams gemist? De wasmaatjes zijn nog tot half oktober bij deze supermarkten en andere locaties in de regio te verkrijgen. Een compleet overzicht van alle uitdeelpunten vind je onderaan de projectpagina. Foto: Fotoburo Martin Droog

Suzanne Derksen 11 oktober 2016

Wat een goede actie! Waar kan ik in Gouda een wasmaatje ophalen?

Rianne Hammenga 11 oktober 2016

Ha Suzanne, nog eventjes geduld. De wasmaatjes verspreiden we begin volgend jaar bij de supermarkt in jouw buurt. Meer informatie volgt snel!

Anonymous 31 augustus 2017

Ik ben heel benieuwd naar het wasmaatje, want ik heb sinds mijn verhuizing geen wasbol meer, die is zoekgeraakt en nu "doe ik maar wat" , nu doseer ik op gefvoel

Liz Moen 9 oktober 2017

Ha Dammie, heb je het Wasmaatje al opgehaald bij een van de uitdeelpunten? Dit kan nog tot 16 oktober!

Marco Smid 23 december 2017

Hallo, wat is een wasmaatje en waar kan ik dat krijgen?

Liz Moen 10 januari 2018

Ha Marco, het Wasmaatje is een handig doseerhulpje voor bij de wasmachine. Het bekertje is kleiner dan andere wasbollen en heeft extra nauwkeurige maatstreepjes. Onder het kopje 'Wat?' kun je zien waar het Wasmaatje nog verkrijgbaar is.


Bijdragen door organisaties

Seepje

Seepje ondersteunt de campagne 'Was op Maat' van waterbedrijf Oasen met wasmiddel en wasmanden (uit hun eigen webshop). Deze mogen we weggeven als prijzen voor de winnaars van de week tijdens de 30-dagen Challenge.

Oasen

Oasen voert samen met Nudge de publiekscampagne Was op Maat uit. Met deze campagne maakt Oasen haar klanten bewust van zacht water en de invloed die dit heeft op het doseren van wasmiddel.