Bespaar warm water op school met WaterSpaarders

Nederland Water , Werk & onderwijs , Energie

Over dit project

Energie besparen is logisch. En voor kinderen helemaal. Want energie verspillen is slecht voor de aarde. Simpel. Aan ons de taak om kinderen iets te bieden waarmee ze een verschil kunnen maken. Kleine acties kunnen samen een grote verandering teweeg brengen. Waterspaarders is een beweging die kinderen de middelen geeft om concreet aan de slag te gaan met energiebesparing. Door samen met hun families korter te douchen.

Team

Barbara Kolff van Oosterwijk

Projectmanager

Wie doen er mee?

337 nudgers
5 organisaties

Initiatieven in jouw buurt

Bekijk meer
×
My Popup

Het lesprogramma van WaterSpaarders voor groep 6, 7 en 8 richt zich op gedragsverandering via een kleine actie die kinderen teweeg kunnen brengen. In dit programma komen kinderen niet alleen zelf in actie, maar zetten met hun enthousiasme en creativiteit ook hun families aan tot maximaal vijf minuten douchen.

Winnaar van 'het mooiste etiket'!

De afgelopen maanden zijn kinderen op basisscholen aan de slag gegaan met het WaterSpaarders lesprogramma. Onderdeel daarvan is het ontwerpen van een etiket voor een shampoo- of douchefles die aanspoort tot korter douchen, maximaal 5 minuten. Het mooiste etiket van de klas kon meedingen naar een prijs; bezoek van een echte poolreiziger en Ben & Jerry's ijs voor de hele school. Het ontwerp van Naomi van de Eben-Haëzerschool in Oostkapelle kreeg de meeste stemmen en is daardoor de winnares! Donderdag 3 juli stond poolreiziger Marc Cornnelisen voor de klas en genoot de hele school van ijs!

Doet jouw school al mee?

Wil jij WaterSpaarders op scholen onder de aandacht brengen? Heb je goed contact met bijvoorbeeld de leerkracht van je kind of weet je een andere weg om het op een school te promoten? Super! Motiveer scholen dan om mee te doen met Waterspaarders zodat kinderen aan de slag kunnen met energie besparen, op school én thuis. 

Partners

Het Wereld Natuur Fonds werkt er hard aan om er voor te zorgen dat mensen op een goede manier met onze aarde en de natuur omgaan. En dat is niet gemakkelijk. Want hoe meer energie we gebruiken, hoe warmer de aarde wordt en hoe slechter het gaat met de natuur. 

De Missing Chapter Foundation (MCF) vindt dat kinderen heel goed snappen hoe we met de aarde en elkaar moeten omgaan, en dat kinderen grote mensen dus een beetje moeten helpen om slimmer met de natuur om te gaan. Daarom helpt MCF kinderen op scholen in heel Nederland om in gesprek te gaan met grote mensen die belangrijke beslissingen nemen binnen bedrijven, overheden en andere organisaties. Dit doen we met de Raad van Kinderen.

Eneco ontwikkelt zich de komende jaren van energieleverancier naar een energiedienstverlener, waarbij ze als speerpunt heeft de klant te helpen bij energiebesparing. Energie besparen is goed voor portemonnee en milieu en bovendien écht duurzaam. Immers, wat je niet gebruikt hoef je niet op te wekken.

Vewin is de Vereniging van drinkwaterbedrijven in Nederland. Vewin behartigt de belangen van de leden in Den Haag en Brussel. Dit zijn bijvoorbeeld drinkwaterbedrijven. Het Nederlandse kraanwater en de drinkwaterbedrijven behoren tot de beste wereldwijd! Vewin onderzoekt voortdurend hoe zij tegemoet kan komen aan veranderende behoeften van waterbedrijven, consumenten en maatschappelijke organisaties. Omdat innovatie binnen de drinkwatersector essentieel is. 

Zoveel mogelijk mensen besparen energie door korter te douchen. Dat is het doel, maar hoe bereiken we dat? Kinderen kunnen meedoen via Waterspaarders.nl en op school meedoen aan het lesprogramma. Zo leren ze actief over de relatie tussen energiebesparing, klimaatverandering en de impact op de natuur en gaan ze zelf aan de slag om samen met hun families echt korter te douchen. Daarom is het zo belangrijk dat er veel scholen mee gaan doen aan het lesprogramma. 

Dominique van Vught (Bovenbouwcoördinator Dr. Schaepmanschool): "De kinderen gaan werken met vaardigheden die ze in de toekomst weer kunnen gebruiken om een beter mens te zijn” 

Waarom zouden scholen meedoen?

De kinderen krijgen:

 • Kennis over impact van warm water- en energiegebruik op klimaatverandering en de natuur;
 • Kennis over hoe gedragsverandering werkt;
 • Een fles shampoo of douchegel met eigen ontworpen etiket (spreuk + tekening), neem hier alvast een kijkje in de gallery;
 • Toegang tot downloaden Stopwatch app om douchegedrag te meten;
 • Toegang tot de Verbetermeter, een online tool om het douchegedrag in te vullen;
 • Een spaarboekje;
 • Een zandloper om het gezin aan te zetten dit verbeterde gedrag vast te houden;
 • Mogelijkheid om mee te doen met de challenges en kans te maken op een 'WaterSpaardersfeest' voor de hele school;
 • Een gastles over het thema van een WaterSpaarders ambassadeur (zie hieronder voor meer informatie).

Wat betekent meedoen voor een school?

Als een school zich aanmeldt om met een groep (6, 7 en/of 8) mee te doen aan WaterSpaarders, dan betekent dat het volgende:

 • 4 weken les; 
 • Voorbereidingstijd per les: minimaal 10 minuten;  
 • Duur per les: 2 uur per week;   
 • In iedere les is er verbinding tussen het geleerde op school en de toepassing thuis.

Heb je vragen en/of opmerkingen? Kijk dan bij de veelgestelde vragen. Staat het antwoord dat je zoekt er niet bij? Stuur dan een mailtje naar barbara@nudge.nl en we geven je zo snel mogelijk antwoord!

 • Barbara Kolff van Oosterwijk 3 juli 2014 14:34 Projectmanager

  De afgelopen maanden zijn kinderen op basisscholen aan de slag gegaan met het WaterSpaarders lesprogramma. Onderdeel daarvan is het ontwerpen van een etiket voor een shampoo- of douchefles die aanspoort tot korter douchen, maximaal 5 minuten. Het mooiste etiket van de klas kon meedingen naar een prijs; bezoek van een echte poolreiziger en Ben & Jerry's ijs voor de hele school. Het ontwerp van Naomi van de Eben-Haëzerschool in Oostkapelle kreeg de meeste stemmen en is daardoor de winnares! Donderdag 3 juli stond poolreiziger Marc Cornnelisen voor de klas en genoot de hele school van ijs!


Toolkits


Bijdragen door organisaties

EVI Shares

Kinderen motiveren om aan de slag te gaan met warm water besparen. Dat leek EVI Shares wel wat, dus heeft George gastlessen gegeven en de kinderen geïnspireerd achter gelaten. Met als uiteindelijke doel: van 8 naar 5 minuten douchen.

ZoMVO

Als vriendendienst geeft ZoMVO in 2014 gastlessen op basisscholen in het kader van het project WaterSpaarders.

Vitens

Vitens heeft als doelstelling betrouwbaar kraanwater te leveren voor nu en in de toekomst door te investeren in duurzaamheid en innovatie. Vanuit impactanalyse van de waterketen is gebleken dat de grootste impact zit bij watergebruik thuis, voornamelijk bij water opwarmen. Het Nederlandse kraanwater staat bekend als het beste ter wereld. Het is lekker, gezond, duurzaam en goedkoop.

Enexis

Enexis beheert het energienetwerk in Noord-, Oost- en Zuid-Nederland. Enexis kijkt naar de toekomst. De energiebehoefte van mensen en bedrijven wordt steeds groter, dus zullen we vraag en aanbod van energie zo slim mogelijk op elkaar moeten afstemmen. Enexis zoekt doorlopend naar innovatieve mogelijkheden om de energievoorziening duurzamer te maken.

Unilever Benelux

Unilever wil óók dat het gebruik van hun producten minder slecht is voor de aarde, simpelweg omdat we maar één aarde hebben. Daarom heeft Unilever een Plan gemaakt, het Unilever Sustainable Living Plan waarin het zegt dat alle grondstoffen in 2020 op een duurzame manier moeten worden geproduceerd en de milieu-impact van alle producten die Unilever maakt in 2020 gehalveerd moet zijn.