Doe mee met World Cleanup Day | 15 september

Nederland Hergebruik & afval

Over dit project

- Dit evenement is inmiddels geweest. Plastic Soup Foundation en Nudge bedanken iedereen die mee heeft gedaan! - Op zaterdag 15 september is het tijd voor de grootste wereldwijde opruimactie ooit: World Cleanup Day. We ruimen niet alleen op, maar brengen ook in kaart wat er nu eigenlijk precies op straat ligt. Waardevolle data! Ook door heel Nederland gaan teams aan de slag. Plastic Soup Foundation en Nudge coördineren de dag. Start zelf een schoonmaakactie en doe ook mee!

Team

Michiel Princen

Contactpersoon Plastic Soup Foundation

Effie van Betten

Contactpersoon Nudge

Wie doen er mee?

5146 nudgers
38 organisaties

Initiatieven in jouw buurt

Bekijk meer
×
My Popup

Update: dit evenement is inmiddels geweest. Plastic Soup Foundation en Nudge bedanken iedereen die mee heeft geholpen om deze dag tot een groot succes te maken! Bekijk de resultaten hier.

Ga direct naar:

World Cleanup Day: de grootste burgeractie ooit

Zwerfafval is voor veel mensen een grote ergernis. Daarom trekt op 15 september de hele wereld erop uit om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen. Een echte grote schoonmaak waar alle mensen en bedrijven op de hele wereld aan mee kunnen doen. Er zijn internationaal al een hoop teams druk bezig met de voorbereiding, en naar verwachting gaan er miljoenen mensen aan de slag op 15 september. Het wordt de grootste burgeractie ooit!

Dat is niet alleen goed nieuws op de korte termijn. Het brengt ons ook een stuk dichter bij een oplossing. Iedereen die meedoet kan namelijk zwerfafval in kaart brengen met een eenvoudige smartphone app. De data die dit oplevert is veel waard, want om zwerfvuil bij de bron aan te pakken moeten we eerst weten wát precies wáár ligt. Doe je mee? We leggen je hieronder uit hoe dat werkt!


Doe mee op 15 september!

Meedoen met World Cleanup Day is makkelijk. Of je nu zelf een schoonmaakteam wil starten, mee gaat helpen bij een team dat al bestaat, of gewoon in je eentje opruimt. Dit stappenplan helpt je op weg naar een geslaagde schoonmaakactie.

Stap 1: bepaal hoe je meedoet

Je kunt op verschillende manieren aan de slag op 15 september:

Optie 1: start je eigen opruimactie

Kun jij wel wat buren, familie, vrienden of collega’s op de been krijgen? En vind je het leuk als mensen uit de buurt met jullie meedoen? Start je eigen team!

 • Bepaal eerst welke locatie jullie gaan opruimen. Het maakt niet uit of het een natuurgebied of een woonwijk is, alles helpt!
 • Meld je opruimactie vervolgens aan op onze kaart. Zo ziet iedereen in jouw buurt wat er gaat gebeuren. Wie met je mee wil doen kan via het Nudge platform contact met jou opnemen. Heel handig!
 • Deel jouw opruimactie op social media. Heb je een Whatsappgroep met je buren of je vereniging? Vergeet niet om je oproep daar ook te delen.
 • Als iemand met jou mee wil doen kun je vast vragen om op deze pagina de instructies voor de Litterati app te lezen. Dan weet iedereen direct hoe World Cleanup Day werkt!
 • Ga naar stap 2: Bereid je voor

Zet jouw actie op de kaart

We vragen je hiervoor eerst een account aan te maken, zodat anderen contact me je op kunnen nemen.

Optie 2: sluit je aan bij een team in jouw buurt

Aanhaken bij een schoonmaakteam in jouw buurt? Open een van de acties die je bovenaan deze pagina op de kaart vindt. Je kunt daar vervolgens contact opnemen met de initiatiefnemer van de schoonmaakactie, en je aansluiten als het team nog mensen zoekt. Je kunt de Litterati app natuurlijk vast downloaden. De instructies om de app te gebruiken op 15 september vind je hier.

Optie 3: ga in je ééntje aan de slag

Ruim je liever op in je ééntje? Geen probleem! Volg de instructies om de Litterati app te gebruiken, en trek er 15 september op uit.

Optie 4: steun World Cleanup Day met een bijdrage

Help je liever vanuit huis? Steun World Cleanup Day met een bijdrage! Er komt een hoop kijken bij de organisatie van deze landelijke operatie, en het verzamelen en analyseren van alle data. Jouw steun is hierbij mee dan welkom.

Ja, ik help met een bijdrage

Deel World Cleanup Day op social media!

Hoe meer mensen er meedoen, hoe meer troep we in kaart kunnen brengen en op kunnen ruimen. Deel het dus op social media als je meedoet. Wie weet inspireer je iemand anders wel om ook aan de slag te gaan! Gebruik hierbij deze hashtag: #WorldCleanupDayNL

 

Stap 2: bereid je voor

Met een goede voorbereiding verloopt jouw schoonmaakactie straks op rolletjes. Je bent helemaal vrij om je eigen actie vorm te geven, maar we helpen je graag op weg met een paar tips:

Betrek zoveel mogelijk mensen bij je actie

 • Download deze poster, vul zelf je contactgegevens in en hang hem op strategische plekken zoals in de supermarkt, op je sportvereninging, je werk en de school!
 • Ga in gesprek met je buren, of doe een briefje door de brievenbus.
 • Bel de lokale media! Misschien haal je de krant wel, en dat spoort weer meer mensen aan om mee te doen.
 • Deel je actie op social media! Hoe meer deelnemers, hoe meer troep er in kaart gebracht kan worden. Vergeet je oproep niet te delen in Facebook en Whatsapp groepen.

Praktische handigheidjes

 • Vergeet niet om te zorgen dat jij en je team de Litterati app geïnstalleerd hebben én op de juiste manier gebruiken. Bekijk hiervoor de instructies. De app is eenvoudig, maar even oefenen kan nooit kwaad.
 • Ruim op in paren! Als een van jullie opruimt terwijl de ander het zwerfvuil registreert in de Litterati-app maak je een stuk meer meters. Je hebt namelijk maar twee handen per persoon, en voor een vuilniszak vasthouden én vullen heb je die al snel allebei nodig.
 • Zorg dat je hele team voldoende vuilniszakken heeft. Je kunt zakken uitdelen, maar iedereen kan ook zijn eigen zak meenemen. Zorg vooral dat je hele team van tevoren weet wat bij jullie team de bedoeling is. 
 • Denk ook aan handschoenen voor de hygiëne. Latexhandschoenen zijn goedkoop en te krijgen in de supermarkt. Het is natuurlijk nog beter als iedereen zijn eigen handschoenen meeneemt die na afloop niét in de prullenbak hoeven. 
 • Ruim je liever op met een grijper? Deze kun je soms bij je gemeente lenen. Zoek hiervoor op tijd contact met jouw gemeente, want op het allerlaatste moment is het misschien lastiger te regelen. 
 • Zorg dat je team herkenbaar is. Het leukste is natuurlijk iedereen kan zien dat jullie al team bij elkaar horen. Als je met een organisatie meedoet kun je zo mooi zorgen voor zichtbaarheid. Denk bijvoorbeeld aan shirts met jullie logo, of het tenue van je sportclub. 
 • Denk aan de veiligheid van je team! Zorg voor opvallende kleding als je langs autowegen gaat opruimen.
 • Maak duidelijke afspraken, zodat iedereen weet waar en wanneer jullie beginnen. 
 • Check of de batterij van je telefoon (en die van je team) vol is, want je gaat tijdens World Cleanup Day de straat op met een app.

Stap 3: ruim op tijdens World Cleanup Day

Uiteindelijk draait het natuurlijk allemaal om 15 september. Op die dag gaan er tal van mensen en organisaties de straat op om zwerfafval op te ruimen én in kaart te brengen. Als je stap 1 en 2 gevolgd hebt, weet je al precies wat je te doen staat: de straat op met je vuilniszak en je smartphone! Denk daarbij nog aan de volgende zaken, en het komt helemaal goed:

 • Dubbelcheck of iedereen weet hoe de Litterati app werkt en zich heeft aangemeld bij de club 'World Cleanup Day NL 2018'.
 • Spreek als dat handig is met je team af wie waar precies gaat opruimen. Zo pak je met z'n allen een zo groot mogelijk gebied. 
 • Upload je data op tijd. Hoe eerder jouw verzamelde zwerfvuil-data via Litterati binnenkomt, hoe beter. Plastic Soup Foundation en Nudge zijn namelijk op 15 september de hele dag druk bezig met data analyseren, zodat we gedurende de dag steeds duidelijkere resultaten gaan zien. Als je een mobiele internetverbinding gebruikt, komt je data direct bij ons terecht. Gebruik je de app zonder mobiele internetverbinding? Je data wordt dan vanzelf geupload zodra je ingelogd bent bij een wifi-netwerk. Hoe eerder je dan een wifi-verbinding hebt, hoe eerder wij jouw score kunnen zien!
 • Plaats een foto van al het afval dat jouw team verzameld heeft op social media met #WorldCleanupDayNL. Je hebt opgeruimd, en dat mag iedereen weten. 
 • Vier het einde van de dag! Een dag troep opruimen is een daad die een feestje verdient, dus plan als je daar zin in hebt iets kleins om de dag af te sluiten.

Vragen over het organiseren van jouw schoonmaakactie? Bekijk onze veelgestelde vragen.


Breng zwerfafval in kaart met Litterati

Tijdens World Cleanup Day staat opruimen natuurlijk centraal. Maar misschien wel net zo belangrijk: we brengen met z'n allen in kaart wat er nu eigenlijk op straat ligt, en waar dan precies. Hierover is nog te weinig bekend. Hoe meer we hierover te weten komen, hoe beter we het probleem aan kunnen pakken. Een echte citizen science operatie dus, en we vragen aan jou om daar onderdeel van te worden.

De app

We doen dit met behulp van een handige app voor op je smartphone: Litterati. Met deze app maak je foto's van het afval dat je vindt, deze foto's voorzien van waardevolle informatie. 

Aanmelden is makkelijk, maar het is erg belangrijk dat je het op de juiste manier doet. Door je aan te melden bij de juiste 'club' in de app zorg je namelijk dat de data van jouw opruimactie op de juiste plek terecht komt. Zo kunnen we achteraf goed in kaart brengen wat we vinden, en dat is een belangrijke stap op weg naar een oplossing voor het zwerfvuilprobleem!

Zo meld jij je aan:

 • Download de app (zie de download buttons hieronder)
 • Maak een account aan. Je kunt kiezen of je wil aanmelden met je e-mailadres of met Facebook.
 • Kies vervolgens of je mee wilt doen aan de club World Cleanup Day NL 2018, of zelf een club aanmaakt (Instructiefilmpjes bekijk je hier):
  • Meedoen aan de club World Cleanup Day NL 2018: 
   • Kies 'Join a club'. Je vindt deze optie door eerst op het icoontje met poppetjes te klikken.
   • Zoek de club 'World Cleanup Day NL 2018' op, en join the club! Deze stap is erg belangrijk, want op deze manier komt jouw verzamelde data op de juiste plek terecht.
  • Je eigen club aanmaken:
   • Kies 'Start a club'
   • Kies de Plastic Soup Foundation als 'affiliate'. Deze stap is erg belangrijk, want zo komt jouw verzamelde data op de juiste plek en kunnen wij ermee aan de slag! 
   • Met je eigen club heb je ook de mogelijkheid om er een wedstrijdje van te maken! Via 'Club statistieken' zie je het totaal aantal items, de top 5 items én de top 5 leden van jouw club. Wie staat er op het einde van de dag op nummer 1?
 • Gelukt? Mooi! Plastic Soup Foundation en Nudge kunnen aan de slag met de data die jij verzamelt!

Get it on Google Play           Download on the App Store

Zo gebruik je de app:

 • Open de app.
 • Zorg dat de app in camerastand staat. In de camerastand staat op je scherm wat de lens ziet, net zoals wanneer je normaal een foto zou gaan maken. Onderin beeld zie je een ronde witte knop.
  • Als je nog niet in camerastand bent zie je onderin het scherm een balk met knoppen. Een van die knoppen is een fototoestel met de tekst 'camera' erbij. Klik hierop om in camerastand te komen. 
 • Neem een foto door op de witte knop te klikken. De app laat nu je foto zien.
 • Geef de juiste tags aan de foto. De app toont in het scherm meteen een aantal tags waaruit je kunt kiezen. Door Litterati zijn al honderden tags aangemaakt. De tags zijn allemaal Engelstalig, zodat de vondsten wereldwijd worden opgeteld! Als je de tags die je zoekt niet vindt kun je ze zelf toevoegen. 
  • Deze stap is erg belangrijk, want aan deze tags kunnen we zien welke troep we waar vinden!
 • Voorzie je gevonden zwerfvuil in ieder geval van deze tags:
  • Het merk dat je gevonden hebt
  • Het materiaal dat je gevonden hebt
  • Het type afval dat je gevonden hebt (flesje, zakje, sigaret etc.)
 • Herhaal de twee stappen hierboven zo vaak mogelijk om zoveel mogelijk zwerfafval in kaart te brengen!

In de video hieronder zie je hoe makkelijk dat gaat:

  

Handig om te weten

 • Je data worden vanzelf geupload. Als je verbinding hebt met mobiel internet gebeurt dit direct, en anders zodra je verbinding hebt via wifi. De foto's die de app upload zijn klein van formaat, dus kosten niet veel van je bundel. 

Tip!

Opruimen in paren gaat extra snel! Als een van jullie opruimt terwijl de ander het zwerfvuil registreert in de Litterati-app maak je een stuk meer meters. Je hebt namelijk maar twee handen per persoon, en voor een vuilniszak vasthouden én vullen heb je die al snel allebei nodig.

Ga terug naar meedoen met World Cleanup Day


 

Waarom is World Cleanup Day nodig?

Zwerfafval is helaas nog steeds een groeiend probleem, ook in Nederland. Volgens Staatsbosbeheer lopen schattingen over de hoeveelheid hiervan uiteen van 50 tot 300 miljoen kilo per jaar. Naast dat al dit afval op straat een negatieve impact heeft op onze leefomgeving, komt dit afval uiteindelijk in onze zeeën en oceanen terecht. In de oceanen komen er giftige stoffen uit het plastic vrij die vervolgens in onze voedselketen terecht komen omdat vissen en andere organismen deze opeten. Plastic Soup Foundation legt het allemaal nog duidelijker voor je uit in dit filmpje. Hoog tijd dat we hier wat aan doen dus!

Citizen science

World Cleanup Day draait niet alleen om opruimen, maar ook om zwerfafval in kaart brengen. Door al deze data te verzamelen met een gigantische club mensen komen we een hoop te weten over troep op straat. Zo kunnen we het probleem bij de bron aanpakken!


 

Plastic Soup Foundation en Nudge slaan de handen ineen

In Estland hadden ze in 2008 genoeg van alle vervuilde bossen en straten. Een aantal mensen kwamen toen met het bijzondere en ambitieuze idee om het land in één dag op te ruimen en een groot deel van de bevolking haakte aan! Het succes van deze dag is sindsdien overgenomen door 150 landen wereldwijd. Plastic Soup Foundation en Nudge hebben de handen ineen geslagen om deze dag voor Nederland te organiseren.

Op de hoogte blijven van deze en meer acties van Plastic Soup Foundation en Nudge? Meld je aan voor de nieuwsbrieven!

Plastic Soup Foundation nieuwsbrief      Nudge Update

 

Word partner van World Cleanup Day

De partijen die hieronder vermeld staan zijn partner van World Cleanup Day. Mag het logo van jouw organisatie hier eigenlijk niet ontbreken? We geven je graag meer informatie over partner worden. Laat je gegevens achter, dan nemen we contact met je op! 

Stuur mij meer info

 

 

 


Toolkits


Bijdragen door organisaties

JCDecaux

JCDecaux is partner van de World Cleanup Day 2018.

Boekuwzending

Boekuwzending is partner van de World Cleanup Day 2018

Plastic Soup Surfer

Plastic Soup Surfer vraagt met een ludieke surfactie op een board van gercycled plastic aandacht voor World Cleanup Day.

a.s.r.

a.s.r. is partner en gaat peuken rapen langs de Utrechtse grachten tijdens World Cleanup Day

SodaStream

SodaStream is partner van de World Cleanup Day 2018

Greenchoice

Greenchoice is partner van de World Cleanup Day 2018

Ecochain

Ecochain is partner van de World Cleanup Day 2018

Grant Thornton

Grant Thornton is partner van de World Cleanup Day 2018

Waternet

Waternet/ Waterschap AGV is partner van de World Cleanup Day 2018

ABN AMRO

ABN AMRO is partner van de World Cleanup Day 2018

Lipton

Lipton is partner van de World Cleanup Day 2018

Deliveroo

Deliveroo is partner van de World Cleanup Day 2018

Bever

Bever is partner van de World Cleanup Day 2018

Vrumona

Vrumona is partner van de World Cleanup Day 2018

Omrin

Omrin is partner van de World Cleanup Day 2018

DimSum Reizen

DimSum reizen is partner van de World Cleanup Day 2018

Royal Lemkes

Royal Lemkes is partner van de World Cleanup Day 2018

AquaMinerals

AquaMinerals is partner van de World Cleanup Day 2018

Middle Point

Middle Point is partner van de World Cleanup Day 2018

Heineken

Heineken Nederland is partner van de World Cleanup Day 2018

Coca-Cola

Coca-Cola is partner van de World Cleanup Day 2018

SPA

SPA is partner van World Cleanup Day 2018

Ekoplaza

Ekoplaza is partner van de World Cleanup Day 2018

JCI Nederland

JCI Nederland is partner van de World Cleanup Day 2018

Cisco

Cisco is partner van de World Cleanup Day 2018

Center Parcs

Center Parcs is partner van de World Cleanup Day 2018