Zero Waste

Nederland Hergebruik & afval

Over dit project

Zero waste staat voor leven zonder afval. Maar hoe breng je jouw afval-output terug tot nul, zonder in te leveren op dingen die het leven leuk maken? Dat lijkt misschien een onmogelijke opgave, maar met een paar handige tips zul je zien dat je je hoeveelheid afval in ieder geval aanzienlijk kan reduceren.

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

14 nudgers

Zero waste leven

Leven zonder afval? Dat kan! Geen onnodige verpakkingen meer, nooit meer wegwerpplastic gebruiken, dat voelt niet alleen een stuk beter... het spaart ook geld uit én het verrijkt je leven. Hoe breng je jouw afval-output terug tot (bijna) nul, zonder in te leveren op dingen die het leven leuk maken? 

Waar het bij zero waste leven vooral om draait is dat je je bewust wordt van wat en hoeveel je weggooit. De no-waste filosofie van de 5 R’en is dan ook de norm:

  • Refuse: weiger plastic tassen, weiger onnodig papier door een NEE-NEE sticker op je brievenbus te plakken en koop zoveel mogelijk verpakkingsvrij op de markt of bulkwinkels. Benieuwd waar je het beste kan shoppen? Ga dan mee op Zero Waste Wandeltour.
  • Reduce: koop alleen wat je echt nodig hebt en verspil geen voedsel.
  • Reuse: hergebruik potjes, koffiebekers, bakjes, zakjes en andere materialen die je huishouden toch binnenkomen. Potten en glazen kun je weer gebruiken om je eiegn verzorgingsproducten of schoonmaakmiddelen te maken.
  • Recycle: scheidt je afval en textiel, zodat het hergebruikt kan worden.
  • Rot: gebruik de groene container, maak je eigen compost of start een wormenbak.

Zero Waste Wandeltours

Elisah Pals zette in 2018 Zero Waste Nederland op en organiseert nu Zero Waste Wandeltours. Wil je weten hoe je boodschappen doet met minder plastic? En bij welke winkels je terecht kunt met je eigen bakjes en zakjes? Wil je anderen ontmoeten die ook graag minder plastic gebruiken? Leer afvalvrij winkelen en ga mee op Zero Waste tour! Een lokale host (of een duo) begeleidt een wandeling of fietstocht langs Zero Waste locaties in de eigen woonplaats/buurt. Kijk hier voor meer informatie en om je aan te melden.