Zuinig rijden in 12 tips

Nederland Mobiliteit , Energie

Over dit project

Zuinig rijden loont altijd - of je nu rijdt op benzine, diesel, gas of elektriciteit. Met een zuinige rijstijl spaar je makkelijk zo’n 10% brandstof. Soms loopt dat zelfs op tot wel 30%. En dat tikt behoorlijk aan! We zetten de simpele tips even voor je op een rijtje.

Team

Team Nudge

Contactpersoon

Wie doen er mee?

65 nudgers

Zuinig rijden, dat vraagt misschien een wat andere rijstijl dan je gewend bent. Maar de winst is groot. Zowel voor je portemonnee als voor het milieu. Je voorkomt veel uitstoot van CO2 en andere milieubelastende stoffen. En 10% zuiniger rijden, dat scheelt je dus meteen minstens 17 eurocent per liter. Op jaarbasis kan dat makkelijk optellen tot een paar honderd euro. En dan hebben we het nog niet gehad over je besparing op onderhoudskosten. Want rustig rijden zorgt ook voor minder slijtage.

12 tips om zuinig te rijden

Het Nieuwe Rijden - iedereen kent het wel. Maar doe jij het ook echt? We zetten de bekende tips nog eens voor je op een rijtje. Een energiebewuste rijstijl is eigenlijk heel simpel.

1. Schakel zo snel mogelijk naar een hogere versnelling

Hoe lager het toerental van de motor, hoe minder brandstof hij verbruikt. En dat effect is groot! Zou je eenzelfde snelheid niet in de vijfde versnelling, maar in de tweede versnelling rijden, dan kan dat 50% schelen in je brandstofverbruik.

Rijd dus 50 km/uur in de vierde versnelling en vanaf 70 km/uur in de vijfde versnelling. Vanaf 2.000 toeren kun je al naar de volgende versnelling schakelen. Te vroeg opschakelen, als de motor nog niet ‘trekt’, is niet handig. Dat kan de motor vervuilen en zo schade veroorzaken.

2. Schakel niet terug als je remt

Nader je een kruispunt, een rood stoplicht of een bocht? Neem tijdig gas terug en trap zo min mogelijk op de rem. Laat de auto zelf tot stilstand komen. Als je remt op de motor, verbruik je geen brandstof. Anticiperen is dus belangrijk!

Heb je een oude auto? Dan kan uitrollen in z’n vrij (met ingetrapte koppeling) zuiniger zijn. In veel oude auto’s wordt de brandstoftoevoer namelijk niet afgesloten als je het gas loslaat.

3. Trek langzaam op (zonder dat het irritant wordt)

Snel optrekken geeft een verwaarloosbare tijdwinst, maar kost wel zo’n 16% extra brandstof. Bovendien zorgt het voor extra slijtage van banden en overbrenging.

4. Sta je langer dan een minuut stil? Zet je motor af

Moet je wachten voor een brug of een spoorwegovergang? Zet dan je motor uit. Ook als hij stationair draait, verbruikt je motor flink wat brandstof. Als je langer dan een minuut stil staat, is het al de moeite waard. En het scheelt flink in de uitlaatgassen. Nieuwere auto’s hebben een start-stopsysteem. Ook in oudere auto’s kun je er eentje laten inbouwen. Dat kan zeker lonend zijn. 

5. Rijd minder hard

Als je echt gaat rekenen, blijkt de tijdwinst van hard rijden vaak minimaal te zijn. En het levert je flink wat extra stress op. Bovendien schiet je brandstofverbruik enorm omhoog. Kortom: langzamer rijden is een echte win-win-win! Nudger Matthijs Lievaart startte De club van 90 - een initiatief dat mensen wil inspireren om gas terug te nemen op de snelweg.

Autobrandstof werkt het meest efficiënt bij een constante snelheid van 80 tot 90 km/uur. Hard rijden is ongunstig vanwege hoge toerentallen én door de luchtweerstand. Die werkt kwadratisch: rijd je twee keer zo snel, dan is de luchtweerstand vier keer zo groot. Dus neem gas terug en tel uit je winst. Heb je meteen geen last meer van al die wisselingen van de maximum snelheid.

Je gemiddeld verbruik is

  • bij 90 km/uur: 5,4 liter brandstof per 100 km 
  • bij 120 km/uur: 7,7 liter per 100 km (ofwel 42% meer) 
  • bij 140 km/uur: 9,4 liter per 100 km (dat is dus 74% meer!) 

6. Rijd zo gelijkmatig mogelijk

Gebruik de cruise control - of doe net alsof je er eentje hebt. Bij een constante snelheid hoef je minder te remmen en gas te geven. En dat is zuiniger rijden.

7. Houd je banden op spanning

Een heikel punt - want wie controleert netjes elke maand zijn bandenspanning? Toch is het de moeite waard. Maar liefst 60% van de auto's rijdt rond met te slappe banden. Denk aan dat heerlijke gevoel als je wegfietst op vers opgepompte fietsbanden. Voor je auto is het niet anders. Een te lage bandenspanning zorgt voor extra brandstofverbruik, meer slijtage, meer lawaai en meer uitstoot. Ook je remweg wordt er langer door.

Alle banden lopen langzaam leeg. Meet je bandenspanning binnen 3 km na vertrek, als de banden nog niet zijn opgewarmd. Gebruik je winterbanden? Haal ze dan op tijd weer onder je auto vandaan. Ze zorgen voor meer grip, dus ook voor meer wrijving. En ook dat kost extra brandstof.

 

8. Laat de auto wat vaker staan

Vermijd korte ritten. Ruim de helft van alle kleine verplaatsingen (minder dan 7,5 km) wordt per auto afgelegd. En dat is naar verhouding heel ongunstig, want de motor komt pas na ongeveer 5 kilometer op temperatuur. Een koude motor verbruikt twee keer zoveel benzine en slijt sneller. Vijf minuten rijden met de choke aan vervuilt evenveel als 150 kilometer rijden met een warme motor.

Is het mooi weer? Pak dan de fiets of het openbaar vervoer. Met de trein reizen, zorgt voor vijf keer minder milieubelasting. Trouwens, uit onderzoek blijkt dat autorijdende forensen gemiddeld gestresster, minder geconcentreerd en minder fit zijn. 

9. Gebruik de airco alleen als het écht nodig is

Met een ingeschakelde airco verbruik je maar liefst 25-30% meer brandstof. Bovendien kan de airco de uitstoot van een auto zelfs meer dan verdubbelen. Gebruik je airco daarom niet tijdens stadsritten. Rijd in de zomer eerst een paar minuten met open raam en zet dan pas de airco aan. Zet de airco niet op vol vermogen en voorkom verstopping van de luchtinlaten.

10. Haal overbodige bagage uit je auto

Lijkt jouw kofferbak soms ook wel een uitpuilende opslagplaats? Zonde van al het extra gewicht waar je mee rondrijdt. En natuurlijk haal je fietsendragers en dakboxen meteen van de auto als je ze niet meer gebruikt.

11. Gebruik je cruise-control, boordcomputer, navigatiesysteem

Maak gebruik van alle hulpmiddelen waarmee je je rijstijl en je brandstofverbruik in de gaten kunt houden. En kies voor de kortste route!

12. Parkeer in de rijrichting waarin je vertrekt

Omdat een warme motor zuiniger loopt (en veel minder uitstoot geeft), is het een goed idee om je auto altijd zo te parkeren dat je meteen in de goede richting weg kunt rijden. Dan hoef je niet te keren met een koude motor.

En ten slotte:

  • Als je jouw grote auto eigenlijk alleen in je vakantie nodig hebt, kies dan een kleiner model en huur voor een auto voor die paar vakantieweken. De huurprijs verdien je terug met je besparing in wegenbelasting, verzekering en brandstof.
  • Ben je toe aan een volgende auto? Koop een zuiniger model, kies voor een auto op groengas, ga elektrisch rijden of overweeg om een auto te delen!

Meer weten?

Wil je meer weten over zuinig rijden? Op de website over Het Nieuwe Rijden en bij Milieucentraal vind je veel informatie. Ivo maakt er een sport van om zijn verbruik steeds verder omlaag te brengen. Hij heeft nog tientallen extra tips

Jasper Goëtjes 16 februari 2016

Naast het op de juiste spanning houden van de banden, kan het ook schelen om de banden te laten vullen met stikstof. Dit doet de rolwrijvingsweerstand van de band verminderen. Daarnaast hoef je dan ook minder vaak de bandenspanning te controleren of aan te vullen, omdat stikstof moleculen groter zijn en deze minder snel ontsnappen. Mij kostte het 4 euro om alle vier de banden te laten vullen.
Het regelmatig vervangen van het luchtfilter (papier) kan lonen, maar het installeren van een katoenen luchtfilter is nog beter. Deze laat (ook al is hij vies) meer lucht door naar de motor, kan worden uitgewassen en hergebruikt, en gaat in de meeste gevallen langer mee dan de auto zelf. Ik heb zelf een K&N filter in mijn auto geplaatst. http://www.knfilters.com

Bruno Braakhuis 17 februari 2016

Goeie tips! Waar kun je banden met stikstof laten vullen?

Joost Boers 24 september 2020

En natuurlijk is de eerste de keuze van de auto! Een 100% verbrandingsmotor (benzine of diesel) is tegenwoordig een keuze die je zou kunnen vermijden. Hybride (al dan niet plugin) helpt in combinatie met de tips (meestal rijd je dan automaat dus de tips over schakelen kun je vergeten) en er zit al een incentive op om zuiniger (vaker en langer elektrisch) te rijden. Een redelijk grote SUV die 5,8l/100km rijdt is dan mogelijk!

Hans Kanters 14 oktober 2020

Hallo Joost je noemt een aantal interessante besparingstips op waardoor je toch weer een Grote Auto kan rijden. Dan ben je er dus niets mee opgeschoten. Daarom rijden er momenteel ook zoveel van die auto's rond, ze zijn 'zuiniger ' maar tegelijkertijd vergeleken bij 10 jaar geleden verbruiken ze zeker zoveel brandstof.