Van een Leien Dakje

 

Denk mee over zonne-energie oplossingen voor monumenten!

HomeOver de competitieBekijk de ontwerpen

 

Lokale context Dat Bolwerck (Zutphen)

Geschiedenis

Dat Bolwerck is gebouwd in 1549 en was in 1938 de eerste aankoop van het Wijnhuisfonds. Door de jaren heen is het pand meerdere keren gerestaureerd. Bij de laatste renovatie in 2014 is het pand verduurzaamd, waarbij onder andere kap, muren en ramen zijn geïsoleerd.

In 1547 wordt het terrein voor de Saltpoort, waar voorheen de Dwangburcht van de Hertog van Gelre heeft gestaan, aangekocht door Jorien Warinckhof, die hier een huis lieten bouwen. De gevelsteen vermeldt 1549. Eerst wordt aan de achterzijde uitgebouwd en in de 17e eeuw wordt aan de markt een zijvleugel gebouwd met nog een trappenhuis erachter.

Huidige functie

Het pand huisvestte vanaf 1940 de Openbare Bibliotheek totdat deze naar de Broederenkerk verhuisde. Daarna is het pand in gebruik genomen als woon- en praktijkruimte. Sinds 2014 doet de begane grond dienst als kunstencentrum waar verschillende hedendaagse kunstvormen en klassieke muzieken worden gepresenteerd. Verder zijn er lezingen, filosofie bijeenkomsten, workshops en inspiratiesessies.

Het koetshuis

Het lage gedeelte aan de markt heeft dienst gedaan als koetshuis, waarna er drie garageboxen zijn geplaatst aan de voorzijde en van 1940 tot 1983 de kinderleeszaal en het uitgiftepunt van de bibliotheek aan de achterzijde waren gevestigd. Na het vertrek van de bibliotheek heeft dit deel van het pand een woon-/werkfunctie gekregen.

 


Er is nog veel meer informatie beschikbaar voor Dat Bolwerck. Download de documenten hier. 

 


Specificaties Dat Bolwerck

 

van_een_leien_dakje_ligging.png

Ligging 

Het pannendak op het voormalige koetshuis. 

van_een_leien_dakje_afmetingen.png

Afmetingen

Het dak is ca. 18 meter breed en ca. 4 meter hoog.

van_een_leien_dakje_hellingshoek.png

Hellingshoek

Het dak heeft een hellingshoek van 45%.

van_een_leien_dakje_dakbedekking.png

Dakbedekking

Het dak is bedekt met Hollandse pannen.

van_een_leien_dakje_energieverbruik.png

Elektriciteitsverbruik

Niet bekend.

van_een_leien_dakje_bezonning.png

Bezonning

Aan de achterzijde van het dakvlak bevindt zich een grote boom. De boom zorgt voor een beperkt deel van de dag voor beschaduwing van een deel van het dakoppervlak, vooral in de koudere maanden als de zon laag staat. Het tweede dakvlak heeft slechts een beperkte oppervlakte, beschikt over dakramen en heeft deels beschaduwing van het 1e dakvlak.

 

Mis je informatie?

Je kunt van 6 maart tot 8 september vragen indienen. Een expert beantwoordt de vragen eens per week. De antwoorden voegen we toe aan de FAQ.

Stel een vraag

Heb jij een oplossing?

Heb je een vernieuwend ontwerp met zonne-energie oplossing voor een van de twee monumenten? Laat het ons weten!

 

Inzending gesloten

 

Deel het met de wereld!

 
 

Lokale context de Blokhuispoort (Leeuwarden)

Geschiedenis

Op de plek van de huidige Blokhuispoort werd voor het eerst gebouwd in 1499. Het pand was oorspronkelijk bedoeld als onderdeel van de fortificatie van Leeuwarden, maar sinds 1560 ingericht als gevangenis. Het ontwerp van het gebouw in zijn huidige vorm stamt uit 1870. In dat jaar werd begonnen met de realisatie van de plannen en zeven jaar later werd de bouw van de Friese gevangenis voltooid.

Huidige functie

Sinds de sluiting van de gevangenis eind 2007 heeft de Blokhuispoort verschillende nieuwe bestemmingen gekregen. Start-ups houden er kantoor, muziekliefhebbers bezoeken er concerten en er is een horecagelegenheid. Ook is er de mogelijkheid om evenementen in het monument te organiseren.

Sinds mei 2015 verhuurt BOEi de verschillende ruimtes in het complex voor cultuur, economie, recreatie en toerisme. Sinds 2016 wordt er druk verbouwd. Inmiddels is er een hostel gerealiseerd. In 2017 komt hier de Openbare Bibliotheek bij. Deze verhuist naar de noordwestelijke vleugel van de Blokhuispoort. Aan de oostelijke zijde komt een restaurant met boardwalk voor de aanleg van plezierbootjes. Een deel van de wanden krijgt daarmee een ander uiterlijk. In 2018, het jaar waarin Leeuwarden Culturele Hoofdstad van Europa is, vervult de Blokhuispoort de rol van welkomstlocatie.

 


Er is nog veel meer informatie beschikbaar voor de Blokhuispoort. Download de documenten hier. 

 


Specificaties de Blokhuispoort

 

van_een_leien_dakje_ligging.png

Ligging

Het pannendak aan de binnenplaatszijde van bouwdeel F (in het bouwhistorisch rapport is dat bouwdeel A).

van_een_leien_dakje_afmetingen.png

Afmetingen

Het maximaal beschikbare dakoppervlak bedraagt ca. 11,5 x 4 m, daarbinnen dient de zonne-energie oplossing gerealiseerd te worden.

van_een_leien_dakje_hellingshoek.png

Hellingshoek

Het dak heeft een hellingshoek van circa 50%.

van_een_leien_dakje_dakbedekking.png

Dakbedekking

Het dak is bedekt met grijs gesmoorde Romaanse pannen.

van_een_leien_dakje_bezonning.png

Elektriciteitsverbruik

Niet relevant.

 

van_een_leien_dakje_bezonning.png

Bezonning

Oriëntatie zuid, aan de oostzijde beschaduwing in ochtend door de toren.

Mis je informatie?

Je kunt van 6 maart tot 8 september vragen indienen. Een expert beantwoordt de vragen eens per week. De antwoorden voegen we toe aan de FAQ.

Stel een vraag

Heb jij een oplossing?

Heb je een vernieuwend ontwerp met zonne-energie oplossing voor een van de twee monumenten? Laat het ons weten!

 

Inzending gesloten

 

Deel het met de wereld!