Meld je aan als Voedselbank voor Bijen

 

Lees onderstaande informatie goed door, zodat je helemaal voorbereid kan beginnen als voedselbank.

Gaat de zaaicampagne door, ondanks het coronavirus?

Ondanks de verscherpte maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, gaat de zaaicampagne vooralsnog door. We streven ernaar om de bloemzaadjes rond 10 april bij je binnen te hebben. Houd er rekening mee dat de post vertraging op kan lopen.

---

Dit is het vierde jaar dat The Pollinators een distributienetwerk opzetten, met dit jaar meer dan 1000 voedselbanken voor bijen! Word je ook afhaalpunt?

Als voedselbank voor bijen word je particulier afhaalpunt voor biologisch bloemzaad. Zodra je aanmelding is voltooid, ben je te vinden op de kaart. Door middel van die kaart kunnen mensen contact met je opnemen en zaadjes bij je ophalen. Rond 10 april zul je dan 30 zakjes ontvangen met biologisch bloemzaad, en kan het uitdelen beginnen. Met 1 zakje kan er al 4m2 in worden gezaaid! 

In totaal kunnen er 1.000 voedselbanken worden aangemeld. Lees goed onderstaande informatie door voordat je jezelf op de kaart zet.

Stap 1: Maak een Nudge-account aan

Heb je al een Nudge-account? Ga dan verder naar stap 2.

Maak een Nudge-account aan via de knop Doe Mee rechtsboven deze pagina, of log in als je al een account hebt. Alle voedselbanken voor bijen krijgen een plekje op de kaart en een eigen pagina. Via deze pagina kunnen mensen contact met je opnemen. Zo kunnen ze ook een afspraak maken om langs te komen. Maar daar heb je wel een Nudge account voor nodig.

Stap 2: Meld je aan als Voedselbank voor Bijen

Account aangemaakt en ingelogd op Nudge.nl? Tijd om jouw afhaalpunt op de kaart te zetten! Klik hiervoor op de oranje button 'Ik word voedselbank' onder dit blok of aan de rechterkant en vul het formulier in.

LET OP: vergeet niet je volledige adres (straatnaam, huisnummer, postcode en woonplaats) in te vullen, anders kunnen we de zaden niet opsturen. We zullen je adres niet verder verspreiden.

Belangrijke tips bij het invullen van het formulier:

  • Geef jouw Voedselbank een leuke naam die mensen motiveert om zaden te komen halen. Deze naam is het eerste wat mensen zien en kan de aandacht trekken en vasthouden.
  • Geef in de omschrijving duidelijk aan hoe je de zaden wilt uitdelen. Wil je dat mensen op afspraak bij je langskomen of is jouw Voedselbank voor Bijen open op een vast tijdstip?
  • Je kunt ook een foto toevoegen aan je pagina. Let er op bij het toevoegen van een foto dat deze in een rond kader wordt afgebeeld en dat een deel van je foto dus niet zichtbaar zal zijn.
  • Kijk eens naar dit voorbeeld van een Voedselbank voor Bijen, dan weet je hoe jouw pagina er ongeveer uit komt te zien. Voel je ook vrij om de teksten te kopiëren!

Ja, ik word voedselbank!

Stap 3: Je bent aangemeld als Voedselbank voor Bijen!

Na de aanmelding ontvang je per mail een bevestiging met een link naar jouw pagina. Informatie kun je hier achteraf nog wijzigen en toevoegen. Mensen kunnen via je pagina contact met je opnemen door een e-mail te sturen en/of door een reactie achter te laten.

Let op! Zorg dat je meldingen kunt ontvangen zodra iemand een reactie plaatst op je pagina. Controleer dit bij jouw persoonlijke accountinstellingen.

Stap 4: Ready, set, zaai

Rond 10 april ontvang je 30 zakjes biologisch bloemzaad en kun je officieel aan de slag als Voedselbank voor Bijen. Veel plezier! Heb je nog vragen? Kijk dan eens bij de veelgestelde vragen.

Doneer de verzendkosten of een zaaipakket

We willen dat iedereen Voedselbank voor Bijen kan worden. Daarom is deelname gratis, maar een bijdrage zou enorm helpen. Je kunt de verzendkosten van het pakket doneren (€ 3,64) of het zaaipakket doneren (€ 15,00). Je kunt ook een vrijwillige bijdrage doen. Alvast hartelijk bedankt, ook namens onze bestuivende vrienden! 

Op deze pagina vind je een overzicht met alle Voedselbanken voor Bijen.

Pollinator_6.png

Veelgestelde vragen

Naar aanleiding van COVID-19:

Gaat de zaaicampagne door?

Ondanks de verscherpte maatregelen om de verspreiding van COVID-19 tegen te gaan, gaat de zaaicampagne vooralsnog door. We willen mensen niet langer stimuleren met zijn allen op Nationale Zaaidag, 22 april, de deur uit te gaan, maar op je eigen balkon of in de tuin te zaaien.

Hoe kan ik sociaal contact vermijden tijdens de zaaicampagne?

Als mensen zaadjes bij je op komen halen, leg ze dan op een makkelijke plek, buitenshuis als je een tuin hebt. Op deze manier kunnen mensen ze zelf pakken en is er geen fysiek contact. Als je geen tuin hebt, kun je de zaadjes ook naar iemand opsturen, of vanaf het balkon in een mandje aan een touwtje naar beneden laten zakken!

Wat als ik zakjes zaadjes overhoud?

Geen zorgen! De bloemzaadjes blijven jarenlang goed. Je kunt ze altijd op een ander moment uitdelen of voor volgend jaar bewaren.

Algemene vragen:

Voor wie is deze actie?

We organiseren deze actie voor mensen die in hun tuin of op hun balkon willen zaaien. Als Voedselbank voor Bijen deel je kleine zakjes met biologisch bloemzaad uit aan deze mensen.

Hoeveel Voedselbanken voor Bijen zijn er?

We hebben zaden om maximaal 1.000 Voedselbanken voor Bijen te bevoorraden. Als we de 1.000 gehaald hebben zal de aanmelding gesloten worden.

Hoeveel zaadzakjes krijg je om uit te delen als Voedselbank voor Bijen?

Je krijgt 30 zakjes met zaad.

Wanneer krijg ik mijn zaadzakjes?

De zakjes vallen rond 10 april bij je op de mat. Houd rekening met eventuele vertraing van de post.

Kan ik meer zakjes krijgen?

Als je NOG meer bloemen wilt zaaien, juichen we dat alleen maar toe! Via de webshop van The Pollinators kun je meer zakjes bestellen.

Hoeveel zaden zitten er in een zakje?

We weten natuurlijk niet hoeveel zaden er precies in een zakje zitten, maar 1 zakje is goed voor 4m2 wilde bloemen. 

Wat kost het om Voedselbank voor Bijen te worden?

Meedoen als Voedselbank voor Bijen kost niets voor individuen! Wel kun je ons helpen met een donatie als je iets kunt missen. Wil je meedoen als bedrijf en officieel partner worden in onze Nationale Zaaicoalitie? Bekijk de campagnewebsite!

Welke bloemen kan ik verwachten? 

In de zakjes zit een zadenmix met een flinke variatie aan wilde bloemen. Kijk op de website van The Pollinators welke soorten er precies in zitten.

Waar kan ik tips vinden die me op weg helpen bij het zaaien? 

Op de website van The Pollinators vind je een handige lijst met zaai-tips.

Wat gebeurt er met mijn adresgegevens?

We gebruiken je adresgegevens alleen om de zaadjes naar je op te sturen. Om deze reden hebben we je huisnummer nodig. Je zult hierdoor zichtbaar zijn op de kaart. 

Wat als mijn postadres afwijkt van de plek waar mijn zaadjes opgehaald kunnen worden?

Stuur dan even een mailtje naar team@nudge.nl! Dan zorgen we ervoor dat je postadres in het juiste systeem terecht komt en kan het adres voor het ophalen van de zaadjes op de kaart gezet worden. Zo voorkomen we dat de zaadjes zoek raken.