Nudge_Waterhelden_IkBenHansje-Beeldmerk - prijs.png

Word jij onze nieuwe waterheld?

Update: Deze campagne is inmiddels afgelopen. De Veronicaschool ging er vandoor met de Hansje Brinker Prijs t.w.v €3500,-. Voor vragen verwijzen we je graag door naar team@nudge.nl

Iedereen kent het verhaal van Hansje Brinker, die de Held van Haarlem werd door met zijn vinger een gaatje in de dijk te dichten. Wij Nederlanders krijgen er naast dijkbreuken een nieuwe uitdaging bij: wolkbreuken. Het weer wordt extremer. Enorme hoosbuien zorgen voor ondergelopen straten, huizen en tuinen. Ook in jouw buurt. Heb jij hét idee om jouw omgeving hier beter op voor te bereiden? Dien je plan in en maak kans op de Hansje Brinker Prijs t.w.v €3.500,-

HomeOver de competitieDien je ontwerp inStem nu!

Over de competitie

In deze challenge laten de inwoners van Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer zien dat het échte waterhelden zijn. Dit is nodig omdat het weer steeds extremer wordt. Er vallen meer heftige hoosbuien, en we krijgen steeds vaker te maken met lange periodes van droogte en hitte. Door toenemende bebouwing en bestrating kan het regenwater niet meer weg, en wordt hitte opgeslagen in de stenen.

Om ondergelopen straten, tuinen en huizen te voorkomen moeten we onze omgeving zo inrichten dat het water tijdelijk opgevangen wordt. En wat dacht je ervan om het (gratis) regenwater aan je plantjes te geven in periodes van droogte? Minder tegels, meer groen en een regenton zijn een uitstekend begin, maar er is meer mogelijk. Met deze competitie dagen we iedereen in de regio uit om verder te denken over vernieuwende en creatieve oplossingen, en een echte Hansje Brinker van deze tijd te worden. 

De beste drie uitgewerkte ideeën worden beloond met een mooi geldbedrag om het plan werkelijkheid te maken!

 

Lees meer

 

1e prijs €3.500,-

 

2e prijs €1.500,-

 

3e prijs €500,-

 

 

Om water op te vangen hebben we toch putten?

Ja, dat is waar. Ons systeem om water af te voeren werkt erg goed. Toch zijn er momenten waarop de riolen, sloten en andere waterwegen de grote hoeveelheid water niet aankunnen. In 2011 viel er in Kopenhagen bijvoorbeeld zoveel regen in korte tijd dat het voor 1 miljard euro schade zorgde. Dat kan ook zomaar in onze eigen steden en dorpen gebeuren. Zo viel in 2014 in Amsterdam tijdens één bui al zo veel water dat huizen het niet droog hielden en het verkeer vastliep doordat tunnels onder water stonden. In Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer doet het hoogheemraadschap van Rijnland zoveel mogelijk om al het regenwater op tijd af te kunnen voeren, maar ook de inwoners kunnen hier een handje bij helpen!

Lees meer

 

Waterlabel

Hoe goed jouw huis water tijdelijk opvangt hangt bijvoorbeeld af van hoe groot je dak is, en wat je met het water doet dat via de dakgoot naar beneden stroomt. Het waterlabel laat zien op welke fronten er nog verbeteringen mogelijk zijn bij jouw huis.

Ben je benieuwd hoe het er bij jou thuis voor staat? Check zelf je waterlabel! 

 

 

#IkBenHansje

Wil jij nog niet meteen meedoen met de competitie, maar ben je wél een echte Hansje? Voor iedereen die wel eens een waterheldendaad verricht zijn we een socialmedia-movement gestart. Zo kunnen alle Hansjes zichzelf kenbaar maken, en helpen helden elkaar verder.

 

Hieronder zie je regiobestuurder Hans Pluckel, die zich bij het hoogheemraadschap van Rijnland dagelijks inzet voor een goed werkend watersysteem. “Maar er is meer nodig. Om de veranderingen in het klimaat het hoofd te bieden zoeken we de samenwerking met de omgeving op. Iedereen kan een bijdrage leveren om wateroverlast te voorkomen. Word daarom ook een waterheld!”

Hans-Pluckel-bordje.jpg

Ben jij ook een Hansje? Laat het ons weten op Facebook of Twitter!

Je kunt ons natuurlijk ook volgen voor tips & tricks van andere helden.

Ben jij ook een Hansje

 

Door wie wordt de competitie georganiseerd?

Image
Image
Image
 

 

Belangrijke momenten

 

Nudge_icons_green dot - paper.png

Start campagne

Op 11 mei lanceren we de campagne. Je kunt vanaf nu tot 18 augustus 17:00 je plan indienen. Je kunt tot 18 augustus 17:00 uur je ontwerp insturen.

Nudge_icons_green dot - academic.png

Selectie door experts

Een jury van experts maakt een selectie van de beste ontwerpen. De finalisten worden eind augustus bekend gemaakt.

Nudge_icons_green dot - compliment.png

Stemmen

Iedereen kan stemmen op zijn of haar favoriete plan van 1-22 september

Nudge_icons_green dot - microphone.png

Prijsuitreiking

Eind september reiken we de prijs uit aan de winnaar op de Landschapstriënnale.

 

Mis je informatie?

Je kunt tot 18 augustus vragen indienen. Een expert beantwoordt de vragen eens per week. De antwoorden voegen we toe aan de FAQ.

Stel een vraag

Heb je een oplossing?

Heb je een vernieuwend ontwerp om regenwater tijdelijk op te vangen? Laat het ons weten.

Stuur je ontwerp op