Nudge_Waterhelden_IkBenHansje-Beeldmerk - prijs.png

Word een waterheld

 

Update: Deze campagne is inmiddels afgelopen. Voor vragen verwijzen we je graag door naar team@nudge.nl

Heb jij hét idee om jouw omgeving hier beter op voor te bereiden? Dien je plan in en maak kans op de Hansje Brinker Prijs t.w.v €3.500,-

HomeOver de competitieDien je ontwerp inStem nu!

 

Wie kan er mee doen?

Waterhelden is een competitie voor inwoners van Zuid-Kennemerland en Haarlemmermeer die willen helpen om de regio beter bestendig te maken tegen heftige regenval. Of je nu een huiseigenaar of huurder bent; iedereen die in Haarlem, Bloemendaal, Zandvoort, Heemstede, Haarlemmerliede en Spaarnwoude, Haarlemmermeer, Velsen, Aalsmeer, Amstelveen of Amsterdam-west woont is welkom om mee te doen. 
 
Daarnaast kun je ook meedoen met je organisatie. Hierbij kun je denken aan:
 • Namens een school met een team van leerkrachten of ouders meedoen
 • Meedoen als bedrijf met buitenruimte of een groot dak
 • Meedoen als vereniging, zoals een sportclub of een buurtvereniging met eigen ruimte

Plannen voor openbaar terrein, zoals parken, kunnen niet meedoen aan de competitie.

Hoe werkt de competitie?

 • Dien tot vrijdag 18 augustus 2017 om 17:00 uur je ontwerp in via het formulier!
 • Nudge toetst elk ontwerp op de criteria en de voorwaarden en wensen van de competitie, en publiceert het ontwerp vervolgens online.
 • Eind augustus 2017 buigt het expertteam zich over de ingezonden ontwerpen en maakt de vijf finalisten bekend. Deze finalisten worden op 31 augustus 2017 officieel bekend gemaakt.
 • Van vrijdag 1 september 09:00 uur tot en met vrijdag 22 september 2017 om 17:00 uur vindt een openbare stemronde plaats, waarbij iedereen éénmaal een stem kan uitbrengen op zijn of haar favoriete finalisten.
 • Het plan dat op vrijdag 22 september 2017 om 17:00 de meeste stemmen verzameld heeft wint de Hansje Brinker Prijs t.w.v. €3500,- De deelnemer die op de tweede plaats eindigt ontvangt €1500,-. Degene die op de derde plaats staat krijgt €500,-. De bedragen zijn uitsluitend te besteden aan de uitvoering van het plan.

Stel je vraag

Heb je meer informatie nodig? Je kunt tot 18 augustus 2017 vragen indienen door te mailen naar juan@nudge.nl. De vragen worden eenmaal per week door een expert beantwoord. Geselecteerde vragen en antwoorden worden iedere maandag toegevoegd aan de FAQ en zijn voor iedereen openbaar. 

Waar moet je plan aan voldoen? 

Realistisch

Ambitieus

 • Je plan is geen ‘standaard’ oplossing

Innovatief en creatief

 • Je plan is vernieuwend
 • Je plan is anders

Inspirerend

 • Je plan is een duidelijk voorbeeld voor anderen
 • Mensen kunnen (delen van) jouw plan namaken

 

Bij de beoordeling wordt ook rekening gehouden met de volgende punten:

 • De biodiversiteit wordt gestimuleerd
 • Er wordt creativiteit getoond met kostenbesparing (bijvoorbeeld door hergebruik van ‘oude’ materialen)
 • Denk niet alleen aan de grond, maar ook muren, schuttingen, daken etc.

Door klimaatverandering valt steeds vaker hevige neerslag. We hebben nu al te maken met de extreme regenbuien die het KNMI eigenlijk pas in 2050 had verwacht. Omdat dit water soms zo veel is dat het niet allemaal direct afgevoerd kan worden, is de kans op overlast ook toegenomen. 

 

Een overschot aan regenwater ontstaat vooral als de sloten, kanalen en rivieren het niet snel genoeg af kunnen voeren. Omdat het waterpeil dan stijgt, kunnen straten blank komen te staan. In extreme gevallen lopen ook huizen en landbouwgrond onder.

 

Het Hoogheemraadschap van Rijnland doet er alles aan om wateroverlast zoveel mogelijk te voorkomen. Ze besteden veel zorg aan het waterstelsel in de regio, waardoor het water altijd vrij naar de gemalen kan stromen. Goed onderhouden gemalen verplaatsen het teveel aan water vanuit de polders naar het boezemstelsel. Vanaf hier voeren kanalen het wateroverschot af naar de Noordzee.

 

Om grote hoeveelheden water tijdelijk op te vangen kunnen bewoners van de regio echter ook een grote rol spelen. Door huizen, tuinen en andere plekken zo in te richten dat regenwater niet direct wegstroomt, kunnen zij zelf aan de slag om hun omgeving erop vooruit te laten gaan. 

 

Met de Waterhelden campagne willen het Hoogheemraadschap van Rijnland, A.S.R verzekeringen, Rabobank Haarlem e.o en Nudge de inwoners van Zuid Kennemerland en Haarlemmermeer laten zien dat aan de slag gaan met regenbestendigheid erg leuk kan zijn.

 

water.jpg

 

rijnland-round.jpg

Droge voeten, schoon water. Hun ‘slogan' geeft goed aan wat hoogheemraadschap van Rijnland doet. Ze bieden bescherming tegen de zee en overstromingen, en zorgen voor een goede waterstand in polders en stedelijke gebieden. Daarnaast zorgen ze voor schoon en gezond water in plassen, grachten en sloten. Ook zuiveren ze het afvalwater van alle huishoudens en bedrijven in hun werkgebied.


rabobank-round.jpg

Mensen en bedrijven realiseren de meeste impact met duurzame ontwikkeling als ze samen optrekken, een aandeel nemen in elkaar. Bij die verduurzaming wil de Rabobank klanten en hun omgeving versterken, met financiële diensten en toegang tot kennis en netwerken. Daarom is Rabobank partner van Waterhelden.


asr-round.jpg

a.s.r. is een Nederlandse verzekeraar die in de financiële sector voorop loopt in duurzaam ondernemen. Als verzekeraar vervullen ze graag een nuttige rol in de samenleving. Daarom ondersteunen ze net zo lief organisaties en groepen die geen klant van ze zijn, maar wel wat hulp kunnen gebruiken.


 

Eind augustus 2017 buigt het expertteam zich over de ingezonden ontwerpen en selecteert vijf finalisten. Deze finalisten worden op 31 augustus 2017 officieel bekend gemaakt. 

De jury bestaat uit:

 • John Nederstigt (Wethouder Duurzaamheid, Jeugd, Onderwijs, Volksgezondheid, Economie en Deregulering bij gemeente Haarlemmermeer) 
 • Cora-Yfke Sikkema (Wethouder Duurzaamheid, mobiliteit, beheer & onderhoud bij Gemeente Haarlem)

Wat gebeurt er als mijn inzending wint?

Als jouw ontwerp heeft gewonnen, krijg je het prijsbedrag tot je beschikking om te besteden aan de uitvoering van jouw plan. 

Mag ik ook meedoen aan de wedstrijd als ik niet in een deelnemende gemeente woon?

Je kunt dan helaas niet meedoen met de wedstrijd, maar je kunt natuurlijk wel maatregelen nemen in je eigen omgeving. Deze zijn namelijk overal belangrijk!

 

Stel je vraag

Je kunt van 15 mei tot 18 augustus 2017 vragen indienen door te mailen naar juan@nudge.nl. Een expert beantwoordt de vragen eens per week. De antwoorden voegen we toe aan de FAQ.