Veelgestelde vragen

World Cleanup Day is een internationaal initiatief van de bottom up burgerbeweging Let's Do It! World om in de hele wereld tegelijk zwerfvuil op straten, pleinen, parken, parkeerterreinen, langs rivieren en in de natuur op te ruimen. Dat idee is een paar jaar geleden begonnen in Estland. Dit jaar voor het eerst wordt World Cleanup Day – zaterdag 15 september 2018 – echt wereldwijd georganiseerd. Voor meer informatie over het internationale initiatief, kijk op www.worldcleanupday.org.

World Cleanup Day wordt, zoals de naam al zegt, wereldwijd op één dag gehouden. Dit jaar is dat zaterdag 15 september 2018. Houd de datum vrij in je agenda! Opruimacties verspreid door heel het land kunnen die dag op allerlei verschillende tijdstippen beginnen. Check de website voor een opruimactie die dag bij jou in de buurt waar je je bij kunt aansluiten. Je kunt natuurlijk ook zelf eenvoudig een opruimactie via de site aanmelden als een ander tijdstip of een locatie dichterbij je beter uitkomt. Daar kunnen andere mensen zich dan weer bij aansluiten.

 

Merijn Tinga, de beroemde Plastic Soup Surfer, zal op zaterdag 15 september in Den Haag het landelijke startschot geven van World Cleanup Day in Nederland, samen met de Haagse wethouder Liesbeth van Tongeren. Natuurlijk mag iedereen al voor dat tijdstip zelf beginnen!

 

In Nederland zorgen Plastic Soup Foundation en Nudge voor de organisatie van World Cleanup Day NL. De Plastic Soup Foundation vraagt sinds de oprichting in 2011 met succes aandacht voor het plasticprobleem. Nudge is de grootste duurzame community van Nederland met 65.000 nudgers en met 200 aangesloten bedrijven.

Het is natuurlijk vervelend als iemand ergens afval heeft achtergelaten, maar op zaterdag 15 september 2018 gaan we met zoveel mogelijk mensen en partijen aan de slag met een positieve instelling. Door er zelf iets aan te doen! We vragen met deze leuke en heel zichtbare actie aandacht voor het zwerfvuilprobleem. Bovendien laten we aan iedereen zien dat opruimen de sociale norm is. Dat zal ervoor zorgen dat voortaan minder mensen hun troep zomaar op straat zullen achterlaten. Bovendien wordt op zaterdag 15 september 2018 in heel veel landen en óók in Nederland de app Litterati gebruikt. Met die app kun je heel gemakkelijk vastleggen welk zwerfafval je op welke locatie hebt gevonden. Citizen science heet dat: gewone mensen die samen een enorme databank opbouwen, waardoor steeds meer inzicht ontstaat in het zwerfvuilprobleem. Dat maakt een betere aanpak aan de bron mogelijk.

Zie hier een volledig overzicht van de (sponsor)partners. Er is geen uiterste datum voor toetreding van nog meer sponsors. De organisatie verwelkomt nieuwe partners als zij een financiële bijdrage in de kosten willen verschaffen, als ze het initiatief nemen tot opruimacties en als ze meewerken aan de verspreiding van berichten via social media.

Vanaf 15 augustus staat een digitale, interactieve landkaart van alle Nederlandse opruimacties op World Cleanup Day hier op de website. Op de kaart staan alle initiatieven die deelnemende bedrijven en organisaties al hebben aangemeld. Nieuwe aanmeldingen voor opruimacties zijn welkom, er mogen nog veel meer initiatieven bij! Het aanmelden kan via een button en is heel eenvoudig. Daarna zullen ze snel op de kaart verschijnen. Het doel is natuurlijk zoveel mogelijk opruimacties, verspreid door het land. Wat het betekent om in je eigen buurt een opruimactie op World Cleanup Day te organiseren, dat lees je hieronder.

De Plastic Soup Foundation, Nudge en alle Nederlandse (sponsor)partners gaan in de weken vóór World Cleanup Day meehelpen om via social media zoveel mogelijk mensen te activeren om op 15 september mee te helpen. Daarom sturen alle partners op woensdag 15 augustus in één keer het bericht de wereld in: “Wij doen mee aan World Cleanup Day op zaterdag 15 september! Jij ook? Doe mee! Meld je aan bij een actie of start zelf een initiatief. #WorldCleanupDayNL en ….link”. Iedereen die berichten plaatst op social media kan de hashtag #WorldCleanupDayNL gebruiken. We benadrukken zelf dat deze opruimdag bijzonder is doordat we het zwerfvuil in Nederland in kaart brengen (via Litterati). Logo’s van World Cleanup Day zijn te vinden en door iedereen te downloaden via deze link. Als countdown naar World Cleanup Day, om extra aandacht op de dag te vestigen, surft Merijn Tinga alias de Plastic Soup Surfer op een 3D geprint surfboard gemaakt van duizenden PET-flessen tussen 8 en 15 september van de monding van de Seine bij Le Havre naar de monding van de Rijn. Op World Cleanup Day komt hij ’s ochtends aan in de haven van Scheveningen. Zijn bijzondere reis is dagelijks te volgen via zijn blog op https://plasticsoupsurfer.org/

Tientallen (sponsor)partners en organisaties die zijn aangesloten organiseren lokale opruimacties. Ook hebben verenigingen en individuele vrijwilligers al initiatieven aangemeld.

De Plastic Soup Foundation en Nudge hebben deze website ontwikkeld om alle lokale opruimacties voor iedereen zichtbaar te maken en mensen met elkaar in contact te brengen. We staan in contact met alle initiatieven en houden contact met de wereldwijde organisatie. We coördineren de media-aandacht rondom World Cleanup Day in Nederland. We bemannen een nationaal commandocentrum om de landelijke operatie op zaterdag 15 september te coördineren, onder toeziend oog van journalisten. Diezelfde avond maken we bekend wat er in het hele land aan zwerfafval is gevonden. We zijn op de dag zelf met een telefonische helpdesk voor eventuele vragen over de werking van de Litterati app.

Tientallen (sponsor)partners en organisaties hebben lokale opruimacties via deze website aangemeld. Ze hebben zelf een tijdstip bepaald en een locatie waar ze op zaterdag 15 september zullen verzamelen en beginnen aan hun opruimacties.

Het is heel eenvoudig: je klikt op de button en vult je naam en e-mailadres in. Alleen de organisatie beschikt over je gegevens. Je kiest een plek uit waar je de opruimactie wilt houden en vanzelf gaan mensen zich bij je aansluiten. Buren, vrienden, collega’s en mensen die je misschien nog niet kent. Dat is de kracht van samen opruimen.

Met de Litterati-app maak je een foto van wat voor afval je vindt en geef je het een “tag”. We willen als één groot nationaal team in kaart brengen waar het zwerfafval ligt en wat voor soort afval het is. Op deze manier wordt het een gigantische citizen science actie en kunnen we deze data verstrekken aan iedereen in Nederland die kan helpen om het zwerfvuilprobleem beter bij de bron te kunnen aanpakken. Met alle data willen we samen op de avond van 15 september het NOS Journaal halen!

In de Litterati-app is het belangrijk om tags toe te voegen aan gevonden zwerfvuil, omdat dit data is die ons veel inzicht geeft. Zorg dat je in ieder geval tags toevoegt over het merk, het materiaal, en het type afval dat je vindt. Geef dus bijvoorbeeld de tags 'merk x', 'plastic', en 'flesje'.

De veiligheid van de deelnemende vrijwilligers staat voorop. Organiseer daarom geen opruimactie direct langs een drukke doorgaande weg, een rijksweg, een snelweg of een spoorlijn. Het verkeer rekent niet op je aanwezigheid op die plekken. Let op jonge kinderen, zorg dat ouders in de directe omgeving zijn om over hun veiligheid te waken en hen te behoeden voor bijvoorbeeld plotseling oversteken van de weg. We raden daarom aan om met kinderen een extra veilige omgeving op te zoeken voor de opruimactie: een park, het bos of strand of een rustige, autoluwe straat. Je bent verantwoordelijk voor je eigen veiligheid.

Afval op straat of in de natuur is natuurlijk vies. Het zijn veelal verpakkingen van voedingswaren, soms met de etensresten er nog in. We raden daarom deelnemers aan om zelf eenvoudige huishoudhandschoenen of tuinhandschoenen te kopen en te dragen. Latex handschoenen zijn dun en scheuren snel.

De organisatie heeft ervoor gekozen om zo min mogelijk spullen naar vele locaties te brengen of na World Cleanup Day op te halen. Dat scheelt duizenden kilometers heen en weer rijden door het land! Let’s keep it simple, zwerfvuil oprapen is tenslotte heel eenvoudig. Daarom een paar tips wat je kunt doen als initiatiefnemer of als deelnemer. Als je niet kunt/wilt bukken om afval op te rapen, kan een grijper handig zijn. We raden initiatiefnemers van opruimacties aan om de eigen gemeente telefonisch of via de gemeentelijke website te benaderen om daar grijpers te lenen. In elke gemeente gaat dat via andere afdelingen, maar de gemeentereiniging of de afdelingen Publieke Werken of Publieksinformatie kan je verder helpen. We raden deelnemers aan om zelf eenvoudige huishoudhandschoenen of tuinhandschoenen te kopen en te dragen. Een rol vuilniszakken is bij elke supermarkt te koop.

Draag gemakkelijk zittende kleding en spreek bijvoorbeeld met je bedrijf of je vereniging af om allemaal hetzelfde shirt te dragen. Dat doet het goed op de foto!

Als gezegd heeft de organisatie ervoor gekozen om zo min mogelijk vooraf en na afloop te distribueren. Centrale inzameling van al het opgeruimde afval van heel Nederland is praktisch niet uitvoerbaar, dat wordt veel te veel. Elke gemeente heeft met lokale vuilverwerkers standaard afspraken over het ophalen van vuilnis. Als je een opruimactie organiseert, bijvoorbeeld op een vervuilde locatie met veel deelnemers, dan weet je van tevoren dat je veel vuilnis gaat verzamelen. Leg in dat geval vooraf contact met je gemeente en vraag of de gemeente de afvoer van het afval op 15 september kan regelen. Geef de bestemde locatie door waar je je opruimactie eindigt. Als het slechts om enkele vuilniszakken gaat, kun je het aanbieden via de reguliere afvoer van vuilnis (zoals de afvalophaaldienst doordeweeks of de ondergrondse containers in veel grotere gemeenten). Het is je eigen keus of je het opgehaalde afval nog wilt scheiden (bijvoorbeeld plastic, glas en batterijen).

Als je je aanmeldt voor deelname aan een opruimactie, laat je e-mailadres en je naam achter via de button. Alleen de lokale initiatiefnemer krijgt die gegevens en kan contact met je opnemen voor verdere afstemming. De organisatie gaat niets met de persoonsgegevens doen.

Op zaterdag 15 september 2018 slaan alle deelnemende bedrijven en organisaties de handen ineen, om Nederland schoner te maken. Op World Cleanup Day staat iedereen zij aan zij; supermarktketens, frisdrankfabrikanten, milieuorganisaties, burgers, iedereen helpt mee om Nederland schoner te maken. Dát is het idee. Samen vormen we ‘the coalition of the willing’. De organisatie is blij met alle partners die het zwerfvuilprobleem letterlijk en figuurlijk op de kaart zetten. Met de data van al het aangetroffen afval gaan we na World Cleanup Day verder met onze zoektocht naar structurele oplossingen voor het overschot aan wegwerpplastic en ander afval in het milieu.